vrijdag 22 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Loco-burgemeester Kreukniet opent expositie in De Vergulde Swaen

30 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Op vrijdag 27 november 2015 heeft loco-burgemeester Mr. R. (Robert) Kreukniet van Zwijndrecht, in de Vergulde Swaen de expositie geopend over Schokbeton. Na het welkomstwoord van voorzitter Jan van Dalen en een technische uiteenzetting van Dr. Ronald Stenfert, sprak de loco-burgemeester zijn waardering uit voor het ondernemerschap en wees in dat perspectief op het unieke bedrijf “Schokbeton” dat vele decennia een toonaangevende leverancier is geweest in de bouwwereld. Met felicitaties aan het bestuur van de Historische Vereniging Zwijndrecht, verklaarde hij de tentoonstelling voor geopend.

Schokbeton: uitgevonden in Zwijndrecht
Eind jaren twintig van de twintigste eeuw merkte betonwerker Gerrit Lieve (1888 – 1944) dat het vers gemengde beton dat hij vervoerde in een kruiwagen met een kapot houten wiel, harder werd dan hij gewend was. Hij ontdekte dat door de schokbeweging het aardvochtige beton compacter en daardoor harder werd (door schokken verdween lucht uit de massa en overtollig mengwater kwam naar boven). Met Matthijs Leeuwrik (1900 – 1980) ontwikkelde hij een systematisch schokproces door een oude wasmachine om te bouwen tot schokmachine. In 1932 richtten zij samen het bedrijf Schokbeton/Schoktechniek op en in 1935 verwierven ze patent op het schokproces. Na de Tweede Wereldoorlog, werd het patent in meer dan dertig landen verkocht. In de jaren tachtig verdween door revolutionaire technische ontwikkelingen in de betonbranche het schokproces uit de fabrieken in Nederland..

Een eerste overzichtstentoonstelling
In de expositie zijn door middel van maquettes, voorwerpen (waaronder een origineel model schoktafel), producten en foto’s de hoogtepunten zichtbaar gemaakt van een uniek bedrijf, waarvan de oorsprong ligt in Zwijndrecht en dat uitgegroeide tot een nationale en internationale organisatie. Toen in 1946 de woningbehoefte werd geïnventariseerd bleken er 95 woningen nodig te zijn, waarvan 65 voor personeel van Schokbeton en Schokindustrie. In de decennia daarna behoorde Schokbeton de grootste werkgevers van Zwijndrecht en bood werk aan honderden Zwijndrechtenaren.

De expositie vindt plaats in de oudheidkamer De Vergulde Swaen, de thuisbasis van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Bezoekers zijn vanaf 28 november 2015 tot 20 maart 2016 welkom aan de Rotterdamseweg 53-55, op woensdagen en zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur, zondags van 14.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis.

Bijschrift bij foto: Loco-burgemeester Mr. R. (Robert) Kreukniet verrichtte de opening van de tentoonstelling met een vlotte speech en felicitaties aan het bestuur van de Historische Vereniging Zwijndrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!