Goed spelend Pelikaan bekert verder

23 november 2015 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Iedereen was wel benieuwd hoe Pelikaan zich zou herstellen na de zeperd van vorige week tegen SHO……. Er is maar één antwoord op die vraag en dat is uitstekend. Ondanks dat DOSKO in de hoofdklasse zondag speelt waren de teams aan elkaar gewaagd waar Pelikaan de meeste kansen kreeg. Gelijk in het begin al was Randy Kroos gevaarlijk met een kopbal en even later met een gevaarlijke voorzet die net over ging.

Diezelfde Randy Kroos schoot in de 25e minuut net voorlangs. In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurde er van alles. Eerst kreeg DOSKO een mooie kans op de rand van het strafschopgebied maar het schot ging over. Kort daarna werden er twee buitenspel doelpunten van Pelikaan afgekeurd. Tussen de 40e en 45e minuut kreeg Pelikaan een reeks van kansen waarbij er nog een bal van de lijn werd gehaald en een aantal scrimmages in de zestien plaatsvonden maar de bal ging er niet in. En in de blessuretijd ging deze er wel aan de andere kant in. Geheel tegen de verhouding in scoorde DOSKO de 0-1 nadat de bal slecht werd weggewerkt na een corner.

In de tweede helft ging Pelikaan door waar het in de eerste helft gebleven was, het creëren van kansen. Uit weer een gevaarlijke voorzet van Randy Kroos  schoot Lerry Overgaauw voorlangs. En eindelijk was het raak. Na een prachtige aanval over meerdere schijven gaf Lerry Overgaauw de beslissende pass op Randy Kroos die alleen voor de keeper geen fout maakte: 1-1. Daarna werd DOSKO sterker en werd Pelikaan teruggedrongen. Echt grote kansen kreeg DOSKO niet, ze waren hooguit dreigend met gevaarlijke corners en voorzetten.

Daarentegen was Pelikaan gevaarlijk in de counter. Bijvoorbeeld  in de 73e minuut waar een drie tegen drie situatie niet goed werd uitgespeeld. DOSKO schroefde het tempo omhoog en Pelikaan kwam er bijna niet meer uit en mede door de  straffe tegenwind waaide alle hoge ballen vanzelf weer terug. Toch kreeg Pelikaan nog één kans maar de kopbal van Anouar Saïd was te zacht. Vlak voor tijd kreeg DOSKO de grootste kans, na slecht uitverdedigen kwam de bal in één keer bij een speler die alleen op Rik Pomp  afging. Met een prachtige en belangrijke redding keerde Rik Pomp het gevaar. Het bleef bij 1-1.

In de bekercompetitie geldt bij een gelijke stand dat er direct strafschoppen moeten worden genomen. Ook in de vorige ronde tegen Streefkerk moesten strafschoppen de beslissing brengen. De eerste negen penalties werden onberispelijk ingeschoten. De aanvoerder van DOSKO mocht de laatste strafschop nemen. De spanning steeg zowel bij het publiek als bij de spelers en de hoofdrolspelers in de zestien. En blijkbaar was die spanning bij de aanvoerder van DOSKO te groot want hij schoot de penalty niet goed in en keeper Rik Pomp stopte deze. En daarmee werd DOSKO uitgeschakeld.

Gezien het feit dat een eersteklasser een hoofdklasser uitschakelt mag je spreken van een verrassing maar als je de wedstrijd hebt bekeken is het toch wel verdiend dat Pelikaan een ronde verder bekert. Pelikaan legde een puike partij voetbal op de mat waar niemand verzaakte en DOSKO stelde daar als hoofdklasser te weinig tegenover. Misschien was het onderschatting van DOSKO zoals Pelikaan dat had tegen Streefkerk maar dat heb je toch altijd aan jezelf te wijten.

Pelikaan speelde met de volgende spelers: Rik Pomp, Thomas de Boer (Jordy van Buren), Achraf Bouchrit, Ronan Langenberg, Manucho Adelino, Rowdy Nossent, Lerry Overgaauw, Lucas Adelino, Lerry Overgaauw, Stefan Zwang (Jermain Bebrout) en Lerry Overgaauw.

Hierbij aangetekend dat Thomas de Boer zijn rentree maakte na maanden blessureleed en scheidsrechter Stadius uit België een goede wedstrijd floot. De volgende ronde speelt Pelikaan uit bij RCS uit Oost-Souburg (vlakbij Vlissingen) op 19 december a.s.