vrijdag 22 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Busbaan op Koninginneweg gaat niet door

19 november 2015

ZWIJNDRECHT - Met de begrotingsbehandeling in de gemeente Zwijndrecht kwam zijdelings ook het nieuws naar buiten dat de busbaan zoals gepland op de Koninginneweg definitief niet door gaat.

Op vragen gesteld door Algemeen Belang Zwijndrecht,  ABZ rondom het investerings program ,IP, antwoordde wethouder Kamsteeg dat er geen aparte busbaan meer komt.

ABZ had al vaker gevraagd naar de nut en noodzaak van de busbaan aangezien de reizigersaantallen dusdanig klein waren dat de aanleg van een dubbele busbaan tussen Passage en station niet verantwoord zou zijn. Alleen vanwege de subsidie van 22 miljoen zou daar de noodzaak toe zijn. De dubbele busbaan werd  vanwege die discussie  al teruggebracht naar één busbaan waarover later nog besloten moest worden.

In het IP stonden bedragen genoemd voor 2016 als investering. Op de vragen naar die investering bracht wethouder Kamsteeg het nieuws naar buiten dat door een andere busroute de noodzaak voor de busbaan niet meer nodig was. Wel zal er rond de verkeerslichten bij het station nog wat aanpassingen gedaan worden.

Ter hoogte van de Jan Steenstraat zal de weg voor autoverkeer afgesloten worden. Dit om de doorstroming van het verkeer te bevorderen. Daarmee komen er een aantal verkeerslicht momenten te vervallen en zal het verkeer dat daar nu gebruik van maakt door moeten rijden om zodoende de achterliggende wijk te bereiken. Daarmee is de gemeente nog bezig.

De discussie rondom openbaar vervoer op de Koninginneweg komt daarmee voorlopig ten einde. De sloop van de huizen van de Koninginneweg was al weer een tijdje geleden uitgesteld. Het was al een eerste signaal afgegeven naar bewoners. Destijds hadden bewoners van directeur Ben Meijering van Woonkracht10  te horen gekregen dat de huizen vanwege de busbaan gesloopt zou gaan worden.
Op dat moment was de discussie rondom de busbaan nog niet begonnen in de gemeenteraad.

De huizen zijn deels gesloopt en nieuwbouw wordt nu op die plek aan het gerealiseerd. Het worden geen koopwoningen zoals afgesproken maar huurwoningen in twee segmenten, sociaal en duur. Voorlopig staan de huizen aan de Koninginneweg er nog zo een vijftien jaar is door Woonkracht10 aan de bewoners gemeld.

Wie op internet zoekt naar metro naar Zwijndrecht komt uit bij een bericht van 2010 waar sprake is van een metro naar Zwijndrecht. Via Lombardije  naar Ridderkerk, Ambacht eindstation Zwijndrecht. En dat is waar feitelijk de discussie destijds  ( 20 jaar geleden) al mee begon. Van metro naar tramlijn, naar dubbele busbaan weer terug op het bestaande netwerk van wegen.

 

Lees meer over:

busbaan
Deel dit bericht met je vrienden!