vrijdag 22 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Dag van de Franse Taal

12 november 2015 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Op honderden scholen in het hele land werd dit jaar voor de tweede keer de landelijke Dag van de Franse taal georganiseerd. Ook het DevelsteinCollege besteedde hier, als officiële Delf Junior school, op 12 november extra aandacht aan.

Zo bezochten Develsteinleerlingen met Frans of het talenprogramma Delf Junior in hun pakket, hun oude basisschool waar zij leerlingen in groep 8 de allereerste basisbeginselen van Frans bijbrachten met une petite leçon. ,,Ik weet niet zo heel veel van Frans. We gaan wel vaak in Frankrijk op vakantie, dus zo’n Franse les is heel leuk en handig,” aldus Marit Hagedoorn, leerling van christelijk kindcentrum De Notenbalk, een van de 15 kindcentra van PIT kinderopvang & onderwijs in Alblasserdam, Heerjansdam, Zwijndrecht en Ridderkerk. Els Moolenkamp, leerkracht van groep 8, is al net zo enthousiast: ,,Op De Notenbalk staat natuurlijk Engels op het programma en ook Spaans, maar Frans niet. Dit is een prima initiatief.”

Dat Frans een populaire taal is het op het DevelsteinCollege blijkt wel uit het aantal leerlingen dat ervoor kiest om, naast de reguliere lessen, het talenprogramma Delf Junior te volgen. ,,Leerlingen behalen daarmee een internationaal erkend certificaat waar zij in de toekomst veel profijt van kunnen hebben,” licht docente Bertine van der Hof toe. De animo om de proeflessen te geven was groot. ,,Onze leerlingen stonden te popelen, wat een enthousiasme voor de Franse taal en natuurlijk om hun oude basisschool weer eens te bezoeken. C’est vraiment super!”

Naast de kennismakingslessen voor het basisonderwijs besteedde het DevelsteinCollege ook op de eigen school aandacht aan de Dag van de Franse Taal. Met onder meer een Franse quiz, Eiffeltoren bouwen, Franse muziek in de les, Franse versieringen maken, een Franse film en de feestelijke diploma-uitreiking voor leerlingen die hun Delf Junior-certificaat vorig schooljaar hebben behaald. Le français, c’est sympa, pratique, partout et pour tous!

Nationale dag van de Franse Taal
De Ronde Tafel Frans (RTF) organiseert de nationale Dag van de Franse Taal om het economische en culturele belang van de Franse taal in Nederland onderstrepen. Ruim 400 middelbare scholen en zo’n 400.000 leerlingen besteedden op 12 november op ludieke wijze extra aandacht aan de Franse taal en cultuur. De Ronde Tafel riep leerlingen op om die dag in blauw – wit – rood naar school te komen.

Fotobijschrift:
Fleur Oger, Latasha Steehouwer en Julia Groenendaal, leerlingen van havo 4 van het DevelsteinCollege, gaven une petite leçon Frans in groep 8 van De Notenbalk.
 

Lees meer over:

Develstein College franse les
Deel dit bericht met je vrienden!