Saturday 25 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Geslaagde avond met nieuwkomers in het gemeentehuis van Zwijndrecht

24 september 2015

ZWIJNDRECHT - Woensdagavond was er in het gemeentehuis van Zwijndrecht een bijeenkomst voor nieuwe inwoners van Zwijndrecht. Met grote regelmaat verzorgt de gemeente Zwijndrecht een avond voor nieuw ingezetenen als het aantal dat toelaat.

Voor deze woensdagavond waren dat er een zeventigtal mensen die zich aangemeld hadden. De nieuwe inwoners werden verwelkomd in de raadzaal nadat zij een kopje koffie of thee hadden genuttigd. Burgemeester Schrijer sprak de nieuwe Zwijndrechters toe en toonde zijn filmpje over Zwijndrecht. Naast de burgemeester waren er tal van raadsleden en wethouders aanwezig.

De groep ging na het welkomstwoord naar buiten waar twee bussen op hun stonden te wachten op het Raadhuisplein. De bus zou hun meenemen langs allerlei plekken door de Zwijndrechtse waard. Het was als het ware een Magical Mystery Tour door Zwijndrecht zoals een raadslid op facebook schreef.

De bussen werden door wethouder Kamsteeg en raadslid Chris Moorman voorzien van commentaar. De tour leidde via de dijk langs de watertoren die thans ingepakt staat, door het Drechtstedenbeeldenpark, het Noordpark, langs de Volgerlanden richting Heerjansdam. Op die route konden de nieuwe inwoners een goed beeld krijgen van Zwijndrecht en zien waar tal van voorzieningen zaten. Winkelcentrum Walburg, fitnes en fysio, het ziekenhuis, intratuin en tal van andere plekken die genoemd werden.

Omdat het avond was kreeg het al gauw een sprookjesachtige sfeer met een verlicht Kijfhoek waar na het Waalbos het Heerjansdamse binnen gereden werd. De inwoners kregen meteen een beeld van het vergroenende Zwijndrecht wat ook die dag op een mooie tweede plaats was geëindigd als groenste gemeente van Nederland maar tevens ook van de grootte van het rangeerterrein Kijfhoek.

Na het Develbos reed men via de Molenvliet, Develpark, de Lindtsedijk op en kregen de inwoners een beeld van Zwijndrecht en zijn/haar ontwikkelingen. Bij de manege en de HSL werd nog even gememoreerd dat er op die plek al zo een vijfduizend jaar bewoning is in dat gebied. Op de Lindtsedijk kon men goed zien wat de landelijke infrastructuur had bijgedragen aan de verandering van  Zwijndrecht. Na het spoor en de brug was bovenop de A16 goed te zien hoeveel huizen hadden moeten wijken voor de tunnel.

In het Gemeentehuis weer aangekomen via de Bruïnelaan werden de nieuwkomers verder vergast op een rondleiding door het gemeentehuis, waarbij vooral het oude Raadhuis extra aandacht kreeg. Veel positieve geluiden waren er te horen over de wijze van ontvangst in deze gemeente.  De aanwezige raadsleden deden hun uiterste best om daaraan bij te dragen. (Noot van de dedactie: vergast in bovenstaande zin betekent in deze context: Als gast behendelen, feestelijk onthalen)

Bij het afscheid kreeg een ieder nog een duurzame groene gemeentetas mee met tal van informatieve boekjes. Al met al kan iedereen, deelnemers, raadsleden, college en organiserende kabinetsmedewerkers terugkijken op een geslaagde ontmoeting.

Lees meer over:

rondleiding
Deel dit bericht met je vrienden!