Saturday 25 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Toekomst Tobe aan een zijden draadje, dinsdag beslist de gemeenteraad over uittreding

18 september 2015

ZWIJNDRECHT - De toonkunst muziekschool zoals het huidige Tobe vroeger heette houdt al weken de gemoederen van de politieke agenda in Zwijndrecht en de rest van de Drechtsteden bezig. Eigenlijk houdt Tobe de politieke agenda al jaren bezig omdat er steeds geld naar toe moet. Jaren geleden vroeg de huidige wethouder Robert Kreukniet, toen raadslid VVD, al naar de mogelijkheid van het uittreden uit de gemeenschappelijke regeling Tobe. Dat was erg lastig bleek aangezien Zwijndrecht er contractueel jaren aan vast zat.

Nu na vele jaren en veranderingen in het bestuur is het lek nog steeds niet boven. Zo erg zelfs dat bleek dat vaste medewerkers niet in staat waren om gewoon muziekles te geven, de core business van Tobe. De Zwijndrechtse politiek was er wel klaar mee.

Dat tobe alle krediet verspeeld had bij de politiek bleek wel in de carrousel waar raad breed alle partijen het vertrouwen opzegden in Tobe en haar bestuur. Het ging zelfs zo ver dat partijen er op aandrongen bij de wethouder te bezien  of de leden van de raad van bestuur persoonlijk aansprakelijk gesteld konden worden voor hun daden  of juist het uitblijven daarvan.

Marjan Pater van D66 die daar het voortouw in nam wil niet dat het muziekonderwijs verdwijnt maar wel het gedrocht waar het bestuurlijk deel van Tobe naar is uitgegroeid, daarin vindt zij Mirjam Slobbe van het CDA aan haar zijde en feitelijk de gehele raad. Eerst willen zij zien dat het muziekonderwijs gewaarborgd wordt. Tenslotte vindt de laatste dat de mensen die een contract met Tobe hebben niet de dupe worden van welke beslissing dan ook.

Wethouder Jolanda de Witte heeft de boodschap van de gemeenteraad goed begrepen. Zij komt terug met een duidelijk voorstel en brengt in beeld welke kosten het uittreden met zich mee brengt. In de carrousel van aanstaande dinsdag komt die informatie naar voren. Eerst moet het college op dinsdagmorgen nog dit onderwerp bespreken en daarna gaat die informatie naar de raad.

Met die informatie moeten de fractie s dinsdagavond dan aan de slag in de carrousel maar ook daarna direct de zelfde avond in de gemeenteraad een beslissing nemen.  Het voorstel van uittreding komt er op neer dat de gemeente Zwijndrecht ruim 300.000 betaald. Binnen de gehele regio is men zwaar ontstemt met wat er gebeurt in Tobe. Ook is het niet echt duidelijk wat een faillissement van Tobe gaat kosten. Geschat wordt het op enkele miljoenen.

Tobe bleek een zeer slechte boekhouding te hebben en kreeg om de boel draaiende te houden in het eerste kwartaal al het geld voor de daar op volgende kwartalen uitbetaald om zo liquide te blijven. In Zwijndrecht duiken weer de beelden en verhalen op rondom het faillissement van Salza zegt Fred loos van ABZ, dat was een organisatie die ook zo bezig was. De gemeenteraad heeft daar toen ook de stekker  uitgetrokken en er werd een nieuwe organisatie opgezet, Diverz.

Of dat nu ook bij Tobe gaat gebeuren zal moeten gaan blijken uit de verschillende raadsvergaderingen. In Dordrecht is men ook Not Amused. Vooral omdat wel bleek dat er aan medewerkers van Tobe die niets presteerden  alleen al een miljoen euro besteed werd. Men is verbijsterd, ontevreden vindt de hele administratie een puinhoop. Na Zwijndrecht gaan Dordrecht en Papendrecht ook nog vergaderen.

Lees meer over:

stichting tobe
Deel dit bericht met je vrienden!