Saturday 25 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Art-Nouveau en Art-Deco lezingen in De Vergulde Swaen

4 september 2015 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - In de herfst van 2014 is de Historische Vereniging Zwijndrecht gestart met een lezing kunstgeschiedenis, waarvoor de belangstelling groot bleek. Het komende seizoen wordt dan ook doorgegaan met de organisatie hiervan. De lezingen vinden plaats op 22 september en 21 oktober 2015 met als titel: “Toen kunstnijverheid kunst werd”. Beide presentaties horen bij elkaar, maar kunnen ook afzonderlijk bezocht worden. Architecten en kunstenaars zoals: Morris, Mucha,  Horta, Gaudi, Daum, Macintosh, Klimt, Toorop en vele anderen passeren de revue.

Jugendstil of art nouveau is een kunststroming die tussen 1890 en 1914 op verschillende plaatsen in Europa populair was, voornamelijk als reactie op het vorm vervagende impressionisme. De jugendstil manifesteerde zich vooral in gebruiksvoorwerpen (glaskunst, boeken, plateel, sieraden, meubels etc.), de architectuur en de schilderkunst.

Art deco was een populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939 die haar weerslag had op de decoratieve en toegepaste kunst, bij zowel de architectuur, het grafische, industriële en interieurontwerp, als de beeldende kunst en kledingmode. Belangrijkste kenmerk van art deco, en tevens het onderscheid met de meer organische art-nouveau, is de omarming van technologie in aanvulling op traditionele motieven. De stijl wordt vaak gekenmerkt door rijke kleuren, geometrische figuren en overdadige versieringen. (bron: Wikipedia)

De lezingen worden gegeven door Hans Brouwer, die vorig jaar het initiatief startte en toen ook de eerste lezing gaf. Hans Brouwer is, gepensioneerd, leraar tekenen handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Bijna alle soorten beeldende- en toegepaste kunsten hebben zijn belangstelling. Hij maakt tekeningen, illustraties, ontwerpt decors (o.a. voor de exposities in De Vergulde Swaen) en maakt aquarellen.

De avonden vangen aan om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Reserveren aan de balie of telefonisch (078-6125681) tijdens openingsuren van De Vergulde Swaen (woensdag en zaterdag 10.00 – 16.00 uur en zondag 14.00 – 17.00 uur) of per e-mail: klazien@odekerken.net. Per HVZ-lidmaatschap 1x gratis toegang; partners en niet-leden 2,50 euro.

Lees meer over:

vereniging lezingen
Deel dit bericht met je vrienden!