maandag 18 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

De Buxusmot is met een behoorlijke opmars in onze regio

21 augustus 2015

ZWIJNDRECHT -  De Buxusmot is met een behoorlijke opmars bezig in de Nederland Ook in Zwijndrecht zijn inmiddels vele tientallen buxusplanten aangevreten door de Buxus Rups Hoe is het bij jouw heb jij ze al gezien! Grijp dan snel in, want de buxusmot kan heel wat schade veroorzaken.

De schade die de beestjes aanrichten, uit zich vooral in dode blaadjes, kale takjes, bladskeletten en spinsel. Gedurende het hele groeiseizoen zijn de rupsen aanwezig. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven.

De plaag is lastig te bestrijden. Verwijder zoveel mogelijk grote rupsen en poppen met de hand en knip de spinsels weg. Een zwaar aangetaste struik kan men het beste volledig verwijderen of zo laag mogelijk afknippen. Voer de afgeknipte takken en verwijderde struiken daarna in een afgesloten zak of container af.

Behandeling gewasbeschermingsmiddel
Daarnaast kan men een behandeling met gewasbeschermingsmiddelen toepassen. Er zijn diverse middelen toegelaten voor particulieren die werken tegen rupsen. Hoewel daarop niet specifiek onderzocht, zijn deze middelen naar verwachting ook effectief tegen de buxusmot. Het betreft middelen die zijn gebaseerd op de werkzame stoffen piperonylbutoxide en pyrethrinen, zoals Pyrethrum Spray, Pyrethrum Plantspray, Luxan Pyrethrum vloeibaar en Spruzit Vloeibaar. Zorg ervoor dat de rupsen met de bespuiting goed worden geraakt.

Herhaal de bespuiting een of twee keer, steeds na ca. 12 dagen. Dit is nodig, omdat bij een bespuiting meestal niet alle rupsen worden geraakt. Bovendien werken de middelen alleen goed tegen jonge rupsen; oudere rupsen, poppen en eitjes worden hiermee onvoldoende bestreden. Controleer regelmatig of er nog (nieuwe) rupsen worden aangetroffen. Tegen het eind van de zomer kunnen alle stadia tegelijkertijd in de buxus gevonden worden.

Volg bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen altijd de aanwijzingen op het etiket. Hou er rekening mee dat toelatingen van gewasbeschermingsmiddelen kunnen wijzigen of vervallen.

Lees meer over:

buxus buxusmot
Deel dit bericht met je vrienden!