Monday 20 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Expositie 125 Jaar Gereformeerde Kerk in De Vergulde Swaen

17 augustus 2015 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - In de 19e eeuw was het op kerkelijk gebied, ook in Zwijndrecht, nogal onrustig. Uit de oude bestaande Nederlands Hervormde kerk vertrokken bij herhaling groepen mensen en begonnen aan een nieuwe kerkelijke richting. Nu 125 jaar later een gedenkwaardige reden voor een tentoonstelling over de Gereformeerde Kerk in de Oudheidkamer De Vergulde Swaen.

Het begon in 1834 met een groepering die later bekend werd als de Christelijk Gereformeerden. Na verloop van tijd waren er opnieuw zorgen om de ‘modernisering’ in de kerk. In 1886 vertrok een groepering uit de Nederlands Hervormde kerk, onder de naam “de dolerenden” (de Doleantie). In 1888 werd in Zwijndrecht dominee Anne Knoll bevestigd in de N.H. kerk, maar vanwege zijn sympathieën met de Doleantie werd hij geschorst. Hij preekte op 9 maart 1890 voor het laatst in de Oude Kerk aan de Kerkstraat en een week later ging hij, als predikant van de Dolerenden, voor in de boerenschuur van Arie van Rijs aan de Langeweg. De Gereformeerde kerk in Zwijndrecht was een feit geworden.

Heel snel werd een nieuwe kerk gebouwd, zodat al op 12 oktober 1890 dominee Knoll in de ‘Langewegkerk’ zijn eerste preek kon houden. Het gebouw was een eenvoudige zaalkerk, stijlvol van architectuur. De bouwkosten waren f 36.000. De toen nieuwe kerkelijke gemeente groeide in het begin heel sterk: 2000 leden in 1905 en 2650 leden in 1910. Uitbreiding was noodzakelijk en in 1911 werd de kerk uitgebreid met een dwarsvleugel. Na enkele opknapbeurten o.a. in 1963 werd in 2005/2006 de laatste grote uitbreiding gerealiseerd. Heel lang heeft de kerk geen naam gehad; hij werd gewoon Langewegkerk en later Rotterdamsewegkerk genoemd. Toen er sprake was van een tweede kerkgebouw, werd in 1960 de naam Bethelkerk bedacht.

In samenwerking met de Kerkbestuurders is een tentoonstelling samengesteld, die de geschiedenis van 125 jaar in beeld brengt. Veel voorwerpen en foto’s worden getoond, die decennia lang verborgen waren in de archieven, onder andere: avondmaalszilver, een portrettengalerij van dominees (vanaf 1890) en oorspronkelijke bouwtekeningen van het kerkgebouw. De expositie vindt plaats in de Oudheidkamer De Vergulde Swaen, de thuisbasis van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Bezoekers zijn vanaf 26 augustus tot 15 november 2015 welkom aan de Rotterdamseweg 53-55, op woensdagen en zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur, zondags van 14.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis
Deel dit bericht met je vrienden!