donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Franz Heuser exposeert in fotogalerie Zwijndrecht

31 maart 2015 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Franz Heuser (1945) uit Zwijndrecht en lid van Fotoclub Zwijndrecht toont in de maand april zijn werk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: kijken en zien.

Kijken is de inwerking van lichtreflectie op het netvlies en daarmee het waarnemen van beelden. Zien is het bewust maar misschien ook wel onbewust betekenis geven aan het beeld op je netvlies. Kijken gaat automatisch, zien daarentegen zeker niet. Je moet je openstellen om een beeld op je in te laten werken. Je moet analyseren en interpreteren om een beeld een betekenis te geven en uiteindelijk kan je het beoordelen. De fase van kijken naar zien gaat bij deelname aan het verkeer in een fractie van een seconde maar bij kijken naar kunst moet daar (veel) meer tijd voor genomen worden.

Deze wetenschap fascineert Franz en daar maakt hij bij het fotograferen dan ook dankbaar gebruik van. Ondanks het alledaagse wat hij fotografeert, weet hij het voor elkaar te krijgen dat je zijn foto’s niet in een oog opslag doorgrondt. De compositie van zijn foto’s zijn uitgewogen, niks toevalligs in zijn foto’s. Kleur, textuur en presentatie ondersteunen zijn foto’s en daarmee de zeggingskracht van zijn verhaal. De onderwerpen die hij fotografeert zijn zeer uiteenlopend maar vergankelijkheid, nostalgie en vervreemding zijn de thema’s in zijn foto’s.

Franz is sinds 1985 lid van Fotoclub Zwijndrecht. Een door de wol geverfd fotograaf dus, die met het stijgen van de leeftijd fotografisch steeds productiever wordt. Franz is op zaterdag 4 en 25 april zelf op de expositie aanwezig en kan al uw vragen beantwoorden.

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Open: alle zaterdagen in april van 11.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!