vrijdag 15 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Medewerkers Yes! enthousiast over cursus communiceren met babygebaren

13 maart 2015 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Stel je eens voor dat je in een land bent waarvan je de taal niet spreekt. Je hebt dringend hulp nodig, maar je weet niet hoe je je in woorden moet uitdrukken. Met handen en voeten ga je aan de slag om je punt duidelijk te maken, en vaak met succes. Zo werkt het ook bij baby’s. Met zes maanden weten ze al vrij goed wat ze nodig hebben. Ze kunnen het nog niet vertellen, maar zijn al wel in staat om gebaren te begrijpen. Vanaf acht à negen maanden kunnen ze zelf met gebaren duidelijk maken wat ze voelen, nodig hebben, waarnemen en denken. Baby’s kunnen dus al communiceren voordat ze fysiek in staat zijn om woorden uit te spreken. Daarom zijn de pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijf Frits Vogelstraat gestart met een cursus babygebaren.  Ze leren hoe ze babygebaren in de kinderopvang kunnen inzetten. De cursus is specifiek gericht op communiceren met babygebaren in de kinderopvang.

Enthousiast
De medewerkers zijn bijzonder enthousiast. “In het begin moet je nog veel nadenken bij de gebaren wat maakt dat je heel bewust met communicatie bezig bent. De kinderen reageren enthousiast op de gebaren. Je ziet dat hun zelfvertrouwen groeit. Ik vind het echt een verrijking van mijn werk!”, aldus pedagogisch medewerker Ilona. Margot beaamt dit: “Babygebaren zijn leuk en leerzaam voor kinderen. De wat grotere kinderen doen het al heel snel mee. Je bent daarnaast nog bewuster aan het communiceren met de kinderen en bezig met taal.” Ook locatiemanager Chantal is blij met deze cursus: “Ik ben blij dat we onze pedagogisch medewerkers deze cursus kunnen aanbieden. Ze zijn allemaal erg enthousiast en passen het ook gelijk in de praktijk toe en zien daarom ook gelijk dat de kinderen er positief op reageren.”

Deel dit bericht met je vrienden!