zondag 28 november 2021

Alles over Zwijndrecht

Tentoonstelling ‘waterschap in de Zwijndrechtse Waard’ in ’t Weetpunt

5 maart 2015

ZWIJNDRECHT - Naar aanleiding van de actualiteit (waterschapverkiezingen op 18 maart) organiseert SN&L-ZW vanaf 6 maart ’15 en tot en met Pasen een tentoonstelling over het waterschap. De expositie richt zich vooral op zaken die zomaar, open en bloot, zichtbaar zijn in het landschap. Binnen èn buiten de bebouwde kom is veel te zien.

Op vrijdag 13 maart ’s morgens zal de expo officieel worden geopend door heemraad en 1ste Loco-dijkgraaf van het waterschap Hollandse Delta, de heer A.C.M. van Eekhout. In en dicht bij huis gebeurt al veel: de afvoer van afvalwater en hemelwater. Verder weg in de polder, bijv. langs de Vrouwgelenweg, zijn onopvallende getuigen van het waterschap.

Aandacht is er vanzelf voor het gemaal ‘De Hooge Nesse’ dat er voor zorgt dat we met elkaar droge voeten houden. De wegen in de Zwijndrechtse Waard die in beheer zijn bij het waterschap, komen aan bod. Evenals de dijken rondom de Zwijndrechtse Waard. Er komt veel meer bij kijken dan je zou denken. En….. op het weer op de Noordzee of in de Zwitserse Alpen, het stroomgebied van Rijn en Maas, hebben we geen invloed. De gevolgen kunnen enorm zijn.

De expo toont heel kort de geschiedenis van de bedijkingen, de oude dorpen, de watersnood van 1953. Hoe ziet de toekomst er uit? Over pakweg 50 – 100 jaar? De tentoonstelling is interactief: in een gratis brochure wordt u verwezen naar de website van de Stichting: www.natuur-zw.nl/waterschap. Daar staat een document dat men kan downloaden. Het bevat links naar filmpjes en websites die d.m.v. internet te zien zijn met onderwerpen als water,
waterhuishouding, dijken, etc. Een en ander kan in ’t Weetpunt worden uitgeprobeerd of toegelicht (en thuis kun je verder….).

Bezoekers van jong tot oud kunnen op allerlei niveaus - van heel eenvoudig tot heel ingewikkeld – hun hart ophalen. Wie er tijd voor heeft, kan een filmpje bekijken (25 min.) waarin het waterschap dicht bij huis wordt toegelicht. ‘Het waterschap in de Zwijndrechtse Waard’ – zo gewoon dat je het amper opmerkt, maar toch: ‘Wetenswaard’ !

Deel dit bericht met je vrienden!