vrijdag 16 april 2021

Alles over Zwijndrecht

Marjan Leeuwesteijn en Lia Perquin exposeren in Fotogalerie Zwijndrecht

27 februari 2015 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Marjan Leeuwesteijn (1968) uit Rotterdam en Lia Perquin (1963) uit Barendrecht, beiden lid van Fotoclub Zwijndrecht, tonen in maart foto’s uit hun project The Challenge in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht.

Wie fotoclubs associeert met grijze of kale mannen moeten we deze maand teleur stellen, fotowerk van twee enthousiaste vriendinnen sieren de wanden van de fotogalerie. Zij stelden zichzelf de vraag: Hoe houd je elkaar scherp, hoe blijf je bezig met foto’s maken, hoe daag je elkaar uit? Het bracht de twee op een idee. Een jaar lang, elke maandag een foto op Facebook plaatsen. Om de foto’s extra gewicht te geven werd er ook nog besloten een verhaal of gedicht in het Engels aan elke foto te wijden, een werkelijke uitdaging dus. Zo ontstond: The Challenge, two friends, 52 weeks, 104 pictures.

Marjan en Lia over het project: “Vol enthousiasme plaatsten we elke week onze foto’s op Facebook. Het aantal volgers nam toe en de commentaren waren divers. De één vond de foto mooi, de ander niet. Ieder had zijn eigen kijk op het beeld of de tekst, wat interessante en verrassende reacties opleverde. Zo ontstond een mooie mengeling van meningen. Iedere week waren de volgers benieuwd naar de foto’s en wij naar elkaars foto en de reacties. Het hield ons scherp en bij de les”.

De opdracht klinkt simpel in de oren, maar was dat ook zo? De twee vervolgen hun verhaal: “Een jaar is lang en de wil om goede foto’s te plaatsen was er zeker. Maar het was geen gemakkelijke opdracht die we onszelf hadden opgelegd. Soms sloegen we de plank totaal mis, door tijdgebrek of gebrek aan inspiratie. Maar we hielden vol, en zo vormden de 104 foto’s een jaar uit ons leven, gefotografeerd met liefde, humor, een lach en een traan”.
Nog een laatste woord? Marjan en Lia in koor: “Kijk, lees, en beleef de Challenge met ons mee”.
Blijven vragen op de expositie onbeantwoord. Geen probleem, de twee fotografen zijn 7, 14 en 21 maart zelf aanwezig.

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Open: alle zaterdagen in maart van 11.00 uur tot 16.00 uur.
De toegang is gratis.

Deel dit bericht met je vrienden!