Saturday 25 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Martin Mans treedt op met twee panfluitisten in de 'Oude Kerk'

14 oktober 2014 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Op woensdag 12 november 2014 geeft de bekende organist Martin Mans een concert tezamen met de twee panfluitisten Liselotte Rokyta en Carina Bossenbroek. De drie musici vormen een uitstekend trio dat elkaar muzikaal versterkt. Jong talent Carina Bossenbroek is steeds vaker te vinden op de Nederlandse concertpodia maar ook daarbuiten. Orgel en panfluit is een uitstekende instrumentcombinatie en vol overgave brengen ze een spectaculair programma ten gehore met enerzijds klassieke arrangementen zoals Ave Maria van Caccini en anderzijds virtuoze Roemeense Suites. Roemeense muziek is geknipt is voor panfluit, aangezien het instrument er zijn oorsprong vindt. Martin Mans is naast begeleider een begaafd improvisator en brengt pakkende thema’s tot leven. Het trio heeft speciaal voor deze concerten een debuut-CD uitgebracht met de titel ‘PipeSound’ waarop het repertoire van de avond is terug te vinden.

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Oude Kerk, Kerkstraat 49, Zwijndrecht.
Toegang: € 12,50. Bij reservering € 11,=. Kinderen t/m 11 jaar € 5,=.
Reserveren: www.martinmans.nl of t. 06-25391903.

Martin Mans (1965):
Martin is een improvisator in hart en nieren en heeft daarmee grote bekendheid verworven. Zijn improvisaties gingen oorspronkelijk over psalmen en geestelijke liederen. Langzamerhand heeft hij het repertoire uitgebreid naar klassieke thema's, musical- en filmmuziek en pakkende moderne thema's. Met zijn nieuwe album ‘Martin Mans aan het orgel’ heeft hij teruggegrepen op zijn originele improvisatietalent dat de basis is geweest van zijn muzikale carrière.

De gedreven musicus geeft per jaar het reusachtige aantal van 250 concerten. Naast organist is hij dirigent van vier mannenkoren en drie kleinere vocale ensembles. Dit jaar is hij met een projectmannenkoor gestart in Ancaster, Canada. In 2015 hoopt dit gezelschap in Nederland op te treden met de viering van 70 jaar bevrijding. De naam van het koor is: 'Libertas, the Voice of Liberty'. Voor één repetitie per maand reist hij op en neer. In 2010 kreeg Martin een benoeming tot lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn muzikale en culturele verdiensten in zijn 35 jaar als organist.

Liselotte Rokyta (1971)
Liselotte Rokyta is in Nederland geboren en studeerde panfluit aan het Conservatorium in Hilversum en aan de Hogeschool der Kunsten te Amsterdam bij de internationaal vermaarde panfluitist Nicolae Pîrvu. Ze is een van de weinige niet-Roemeense panfluitisten die de kunstige Roemeense stijl beheerst. Liselotte geeft concerten in Europa en Canada. Sinds 2007 heeft zij haar eigen opleidingspraktijk in Tsjechië, Nederland en Canada. Haar samenwerking met Martin Mans duurt al jaren. Orgel en panfluit is een uitstekende combinatie.

Carina Bossenbroek (1993)
Deze jonge panfluitiste heeft haar talent weten te ontwikkelen bij haar muziekleraren Liselotte Rokyta, Vasile Raducu en Matthijs Koene. Nog regelmatig volgt ze lessen bij hen. Ze heeft bovendien master classes gevolgd bij de wereldberoemde Roemeense panfluitist Gheorghe Samfir. Steeds vaker treedt ze op met organisten en als solist bij kooruitvoeringen. Met organist Martin Mans en haar lerares Liselotte Rokyta staat een CD-opname gepland. De CD wordt in november in een viertal concerten gepresenteerd. Een reis naar Zuid-Afrika staat voor februari 2015 op de planning.

Lees meer over:

Kerkstraat oude kerk
Deel dit bericht met je vrienden!