Saturday 18 September 2021

Alles over Zwijndrecht

DTC de Mol opent F16 fietspad

10 september 2014

ZWIJNDRECHT - Vaak gaan officiële openingen als feestjes van Bobo s van start maar dit keer was er veel aandacht vanuit de pers vooraf.  We knippen eerst het lintje door want de fotograaf moet zo verder  was een opmerking van een ambtenaar, wat wel wat gegniffel opleverde.

Uiteraard hadden wij er ook aandacht aan besteed maar daarnaast stuurde het AD hun vliegende reporter Peter Koster de straat op om met zijn fiets de weg van Dordrecht naar Rotterdam te vinden. Veel obstakels was hij tegen gekomen en na enig onderzoekswerk en bellen naar de stadsregio was hij aan een kaart gekomen met de route.

Ook RTV Rijnmond besteedde aandacht aan dit item met dezelfde invalshoek van de obstakels. Dat begon uiteraard met de brug waar de werkzaamheden, zoals wij dat ook gemeld hadden, nog volop aan de gang zijn.

Al deze commotie leidde  zelfs tot raadsvragen in de gemeenteraad van Zwijndrecht. De D66 fractie stelde deze aan het college. Wethouder Robert Kreukniet die voor Zwijndrecht als een van de vele Bobo s aanwezig was om het lint door te knippen mocht de vragen beantwoorden.

Deze gaf aan dat de opening weliswaar plaats gevonden had maar dat er nog wel wat obstakels geruimd moesten worden voor dat het echt een geheel was. Peter Koster had dat ook gemerkt want zonder kaartje ( voor hem was er speciaal een kaartje gemaakt) had hij onvoldoende zijn weg gevonden en ook dat kwam bij RTV Rijnmond naar voren.

De bewegwijzering is nog onvoldoende en als je de bordjes volgt kom je dus op een volstrekt andere plek aan. Op het fietspad achter het station Zwijndrecht waar de opening plaatsvond was wel een markering gespoten. Niemand van de aanwezigen ,gemeente, fietsbond, stadsregio wist wie de F16 vliegtuigen en letters gespoten hadden. Een mopperende antimilitarist moest het zich maar laten welgevallen.

Desalniettemin waren er positieve geluiden te horen over de route langs het station. Er werd gesproken over minder verkeerslichten stops en dat is zeker wel prettig voor een fietser. Het was wel duidelijk dat de lappendeken die het F16 fietspad nu is nog wat meer voltooiing behoeft.

Lappendeken omdat er sprake is van veel verschillend wegdek. Diverse tegels, speciale betonplaten en rood asfalt. Dat bleek wel uit de fietstocht uitgevoerd Door Chris en Kirsten Moorman. Deze laatste stond met haar initiatief  van  12 jaar gleden aan fietsvoorrang op rotondes in Zwijndrecht. Beiden waren beslist wel te spreken over de verbeteringen maar het mag een tandje meer.

DTC de Mol verrichtte de opening en fietste na het knippen van het lint de F16 symbolisch open. Ook zij behoren tot de kritische beschouwers van de route. Waarmee feitelijk aangetoond wordt dat er veel gedaan wordt voor betere fietsroutes binnen de Drechtsteden en de regio Rotterdam

Uiteindelijk werd het mysterie van de grafitti op straat onthuld door de Nedrlandse Fietsersbond. uit protest tegen de vele obstakels hadden zij de letters en afbeeldingen van de F16 op de straat gespoten.

Foto's en tekst: Chris Moorman.

Lees meer over:

stadsregio rotterdam
Deel dit bericht met je vrienden!