donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Nieuwe toekomst voor Zwijndrechtse watertoren

12 juli 2014 (door Ad van Herk)

ZWIJNDRECHT - Voor de oude watertoren van Zwijndrecht gloort een nieuwe toekomst, met een twee verdiepingen tellende aanbouw naast het rijksmonument. De uit 1897 stammende toren krijgt in het plan van Eveline Verplakke en Peter Plaisier van ISA Beheer een invulling met maatschappelijke functies.

"Dan moet je denken aan expositieruimtes, een trouwlocatie en misschien wel hotelkamers", vertelt het duo. In de aanbouw zou een brasserie of restaurant moeten komen en een viertal woningen. De toren blijft er vrijwel hetzelfde uitzien, maar wordt iets hoger.
 
'Blijft van de watertoren af'
Dat laatste is belangrijk, want het gaat niet alleen om één van de weinige monumenten in Zwijndrecht, het is ook één van de meest markante gebouwen. Plaisier erkent dat er aanvankelijk een ander plan lag: "dat was grootser, makkelijker exploitabel te krijgen, maar iets te futuristisch".
 
De Historische Vereniging Zwijndrecht had daar al lucht van gekregen, zegt voorzitter Jan van Dalen in een eerste reactie: "Ik had al gehoord, dat dat verhaal gelukkig van tafel is, maar ook het nieuwe plan zullen wij kritisch bestuderen. Onze stelling is altijd geweest; blijf van de watertoren af".
 
Presentatie
Volgens Van Dalen is de watertoren "zo'n beetje het enige monument dat er in Zwijndrecht nog staat. Daar moet je dus heel zuinig op zijn". De makers van het plan kennen de gevoeligheden: "We zullen iedereen moeten overtuigen van dit plan, maar we hebben goede hoop dat dat gaat lukken".
 
De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft donderdagavond een presentatie gekregen van de plannen met en rond de watertoren. Omwonenden van de toren zijn uitgenodigd om op vrijdagmiddag tussen 17 uur en 19 uur onder het genot van een hapje en drankje er kennis van te komen nemen.
 
Bron: RTVRijnmond

Lees meer over:

watertoren trouwlocatie
Deel dit bericht met je vrienden!