woensdag 3 maart 2021

Alles over Zwijndrecht

Oskar Januszewski van De Sprong in Zwijndrecht wint ‘De VoorleesSpelen’

3 juli 2014 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT / SLIEDRECHT - ‘De VoorleesSpelen’ van de bibliotheek AanZet waren een heel groot succes. Op woensdag 2 juli werd in bibliotheek Ridderkerk Centrum de finale van de VoorleesSpelen gehouden. De VoorleesSpelen is een voorleeswedstrijd speciaal voor het praktijkonderwijs door de Bibliotheek AanZet ontwikkeld en georganiseerd.

De winnaars van de voorrondes van het Maximacollege Ridderkerk, De Sprong in Zwijndrecht en Sliedrecht, het Wartburgcollege en de Hans Petri school in Dordrecht streden om de titel ‘voorleeskampioen’. De winnaar is Oskar Januszewski van De Sprong in Zwijndrecht geworden. Hij las voor uit het boek Wie is de Poolse jongen? van Arend van Dam. Overige deelnemers waren: Judy Janga (Maximacollege), Tamia Barends (Hans Petri school), Sherany Tielenburg (De Sprong Sliedrecht) en Cecila Mbanza (het Wartburgcollege).

In aanloop naar de finale
Ter voorbereiding op de VoorleesSpelen gaf de Bibliotheek AanZet bij een aantal scholen een introductieles. In april begonnen de leerlingen van de deelnemende scholen met het kiezen en lezen van de boeken. In juni vonden op de scholen de voorrondes plaats. De schoolkampioenen streden uiteindelijk tegen elkaar in de finale op woensdag 2 juli in bibliotheek Ridderkerk Centrum.

Achtergrondinformatie
Voor het voortgezet onderwijs bestaat al enige jaren de voorleeswedstrijd Read2Me! Dit is een landelijk project, waar brugklassen aan mee kunnen doen. De organisatie ligt in handen van de bibliotheken. Het voortgezet onderwijs bestrijkt een groot aantal niveaus, van praktijkonderwijs tot VWO. Leerlingen in het praktijkonderwijs lezen op een ander niveau en hebben andere leesvoorkeuren. Dit maakt dat de drempel om mee te doen aan Read2Me! voor hen erg hoog. Het competitie-element binnen de wedstrijd is hierdoor ook ongelijkwaardig.

De Bibliotheek AanZet heeft daarom het pilotproject De VoorleesSpelen ontwikkeld. Een project dat landelijk al veel erkenning krijgt. Vijf scholen doen aan de pilot mee en inmiddels hebben vele andere praktijkonderwijs scholen interesse getoond voor dit unieke project. Na de pilot zal de bibliotheek het project opnemen in het reguliere educatie-aanbod.

Scholen die interesse hebben in De VoorleesSpelen kunnen zich aanmelden bij: Melissa Prins, medewerker productontwikkeling, te bereiken via telefoonnummer 078 620 55 00 of per mail mprins@debibliotheekaanzet.nl.


 

Lees meer over:

bibliotheek voorlezen aan zet
Deel dit bericht met je vrienden!