woensdag 20 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Zwijndrecht neemt concrete stap om wietteelt te reguleren

18 juni 2014 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht is - evenals een aantal andere gemeenten - voorstander van gereguleerde wietteelt in haar gemeente. Zwijndrecht neemt nu echter de stap om dit ook daadwerkelijk te realiseren! Stichting Het Dilemma heeft in goed overleg met de Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer, het initiatief genomen om een onafhankelijke stichting op te richten, Stichting Gecontroleerde Cannabisteelt. De oprichting van deze stichting is de eerste concrete stap op weg naar gereguleerde wietteelt in Zwijndrecht.

Goed voor volksgezondheid, veiligheid en schatkist
De initiatiefnemer van Stichting Gecontroleerde Cannabisteelt - Stichting Het Dilemma - exploiteert al meer dan tien jaar een niet-commerciële coffeeshop in Zwijndrecht. Het Dilemma leidt het cannabisgebruik in Zwijndrecht in goede banen, en met succes! Directeur-bestuurder van Het Dilemma - tevens voorzitter van het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) - wil met Stichting Gecontroleerde Cannabisteelt bereiken dat cannabis geteeld kan worden zonder dat dit strafbaar is, zodat de coffeeshop gecontroleerde cannabis aangeleverd krijgt. De volksgezondheid, veiligheid en schatkist hebben daar baat bij.  

420 tot 850 miljoen voor de schatkist
Een willekeurige coffeeshop kan zomaar voor 1 miljoen euro per jaar aan cannabis inkopen. Nederland heeft zo'n 620 coffeeshops die niet anders kunnen dan op deze manier werken. Dit geld verdwijnt uit het zicht van de overheid. Regulering van de wietteelt levert de schatkist geld op. De schattingen hierover lopen uiteen van 420 tot 850 miljoen euro. Enerzijds doordat de geldstromen zichtbaar worden en in aanmerking komen voor belastingheffing, anderzijds door een besparing op de inzet om illegale cannabisteelt tegen te gaan. De overheid besteedt namelijk heel wat tijd en geld aan het oprollen van illegale cannabiskwekerijen. Er zijn geluiden dat deze kosten jaarlijks zo'n 160 miljoen euro minder zullen zijn als de cannabisteelt is gereguleerd.

Veiliger en gezonder
Illegale cannabiskwekerijen zijn gevaarlijk voor de omgeving; de risico's op brand, waterschade en huisuitzetting zijn groot. Telers ronselen soms kwetsbare mensen om tegen betaling ruimte af te staan voor het telen van cannabis. Maar als de cannabisteelt volledig transparant is, verliezen de illegale kwekerijen hun aantrekkingskracht. Bovendien is bij cannabis uit de gereguleerde teelt precies bekend wat erin zit, waardoor coffeeshops de kwaliteit kunnen garanderen en hun bezoekers nog beter kunnen informeren over de werkbare stoffen. Dit is positief voor de bewustwording en gezondheid van coffeeshopbezoekers.

Nieuwe stichting is eerste concrete stap
Zowel voor de overheid, de maatschappij, de coffeeshophouders als voor de bezoekers van de coffeeshops is de huidige situatie niet wenselijk, alleen het illegale circuit vaart er wel bij. De oplossing is een transparante en beheersbare keten van teelt, opslag, vervoer, inkoop, productie en verkoop. Zwijndrecht neemt het voortouw en zet met de oprichting van Stichting Gecontroleerde Cannabisteelt de eerste concrete stap.      

Lees meer over:

wiet cannabis regulering pcn
Deel dit bericht met je vrienden!