Monday 20 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Geen wachttijd in Zwijndrecht

30 januari 2014

ZWIJNDRECHT - 'Lang wachten op eenvoudige kinderchirurgie is niet nodig'

Ouders van kinderen uit de hele Rijnmondregio die een kleine chirurgische ingreep moeten ondergaan, kunnen veel tijd winnen door uit te wijken naar het Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht.

Dankzij een unieke samenwerking met Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, heeft het ziekenhuis in Zwijndrecht een wekelijks kinderchirurgisch spreekuur en een operatieprogramma. Hiervoor bestaat zo goed als géén wachttijd. In het Erasmus MC-Sophia kan de wachttijd voor dezelfde ingrepen oplopen tot maanden.

Een liesbreuk of navelbreuk, niet ingedaalde testikels, of een cyste of fistel in de hals: het zijn veel voorkomende, niet-spoedeisende ingrepen bij kinderen. Vaak worden zij doorverwezen naar het academisch kindercentrum Erasmus MC-Sophia, omdat voor kinderchirurgie hoge eisen gelden aan kennis, ervaring en veiligheid. In Rotterdam kan de drukte flink oplopen en dan schuiven eenvoudige ingrepen op. Daarom plaatst Erasmus MC-Sophia sinds 2012 kleinere, planbare ingrepen uit naar een betrouwbare partner, het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Kinderchirurg Conny Meeussen van Erasmus MC-Sophia en chirurg dr. Marco Schnater van het Albert Schweitzer ziekenhuis verzorgen de kinderoperaties in Zwijndrecht. Zij hebben er in 2013 zo'n honderd uit het Erasmus MC-Sophia overgenomen. Dit verloopt prima, maar er blijft nog veel capaciteit onbenut. De spreekuren en de OK's zijn lang niet altijd vol. "Dat is zonde", zegt Schnater. "Het betekent dat ouders en kinderen in de wijde omtrek onnodig zitten te wachten, waarschijnlijk omdat ze dit niet weten. Terwijl de medische zorg bij deze ingrepen in Zwijndrecht precies dezelfde is als in Rotterdam. Parkeren is in Zwijndrecht gratis en de dagverpleging is helemaal ingesteld op kinderen."

De 4-jarige Almina Ekici uit Schiedam is typisch zo'n patiëntje dat veel baat heeft gehad bij uitwijken naar Zwijndrecht. Zij werd eind januari door Conny Meeussen geopereerd aan een kleine zwelling achter het oor. Via de huisarts was de familie eerst in het Erasmus MC-Sophia terechtgekomen. Vader Ekici vertelt: "We kregen te horen dat de aandoening niet gevaarlijk was, maar wel geopereerd moest worden. Dat kon vele maanden gaan duren. Dat vonden we niet fijn, want steeds als die plek werd aangeraakt bij het aankleden of kammen, had Almina pijn. Je wil zoiets toch het liefst snel oplossen en achter je laten."

Erasmus MC-Sophia attendeerde het gezin op de samenwerking met Zwijndrecht. Ekici: "Wij kenden dit ziekenhuis niet, maar het klonk goed. Ze werken erg goed samen, werd ons verteld. Vanuit Schiedam is het maar een half uur en we konden snel terecht." Na slechts enkele uren en een geslaagde ingreep, kon Almina met haar ouders alweer terug naar Schiedam. De voor- en nacontroles gebeuren overigens óók in het Albert Schweitzer ziekenhuis.

Kinderen die al op de polikliniek gezien zijn in het Erasmus MC-Sophia, kunnen desgevraagd alsnog naar Zwijndrecht voor de operatie. Maar het is ook mogelijk om met een doorverwijzing van de huisarts direct een afspraak te maken op het spreekuur 'Chirurgie bij kinderen' van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Kinderen uit de hele Rijnmondregio zijn welkom. Ouders kunnen een afspraak maken, of meer informatie vragen, via telefoon 078-6523250 (Chirurgie Albert Schweitzer ziekenhuis), of 010-7036240 (Erasmus MC-Sophia, kies optie 3).

Fotobijschrift: Almina Ekici uit Schiedam is gereed voor de operatie in Zwijndrecht. Aan weerszijden van het bed staan haar vader en kinderchirurg Conny Meeussen van het Erasmus MC-Sophia. Foto: Frederike Roozen-Slieker

Deel dit bericht met je vrienden!