Zwijndrechtse kunstenaar Wim Noordam exposeert digitale schilderijen in bibliotheek Alblasserdam

25 januari 2017 door Ton Vermeulen
Zwijndrechtse kunstenaar Wim Noordam exposeert digitale schilderijen in bibliotheek Alblasserdam

ZWIJNDRECHT / ALBLASSERDAM - “Ik heb net wat uitgeladen”, zegt Wim Noordam. Hij komt van een printbedrijf en is bezig met zijn expositie in de bibliotheek van Alblasserdam. Hier is zijn werk van 31 januari tot 31 maart te bezichtigen. Wim combineert teken- en schildertechnieken met computerbewerkingen en print deze op hout, plexiglas en dibond, een door kunstenaars veel gebruikt hard plastic met aluminium laagjes.

“Het is toch krachtig gebleven”, concludeert Wim, als hij het kunstwerk bekijkt dat hij bij het printbedrijf heeft laten vergroten. “Afgelopen vrijdag is er een galerie in den Haag geopend, waar ook mijn werk hangt. De eigenaar had me verzocht grote formaten uit te printen. Ze komen zo ook mooi uit.” De drie grote prints van 130 centimeter breed of lang zijn bedoeld voor de expositie in Alblasserdam. Het zijn prints van een “levensboom”, een landschap en een kraan. De ruimte waar hij nu de schilderijen opslaat, aan het Nieuwland Parc 78 in Papendrecht, kan hij na 31 maart gebruiken om te exposeren.


Wim pakt een print uit

Fine Graphic
In februari heeft Wim zijn werkplek in de bossen van Brabant. “Daar ga ik me nog meer richten op kunst en op Fine Graphic. Het is mijn voornemen om daar lekker te experimenteren.” Fine Graphic is Wims’ ontwerpbureau voor druk- en printwerk. “Ik werkte bij verschillende reclamebureaus en ben later voor mezelf begonnen”, vertelt Wim. “In 2006 heb ik Fine Graphic opgericht. Binnen de kaders van huisstijlen, die ik regelmatig ontwerp kan ik creatieve invalshoeken maken. Vormgeving en kunst liggen dicht bij elkaar, bij allebei werk je met beelden.”

Het afgelopen jaar was Wim veel bezig met zijn kunst. Zo stond hij op verschillende kunstbeurzen en -routes om zijn werk te promoten. Hij deed mee aan de kunstroute Zwijndrecht/Heerjansdam, stond op een kunstbeurs in Aalsmeer en Assen en hij is gevraagd voor een kunstroute in Assen. “Ik ben ook op kunstbeurzen geweest o.a. in Rotterdam en Amsterdam om me te oriënteren”, vertelt Wim. “Ik keek hoeveel bezoekers er komen en hoe de kunstenaars zich profileren. Als kunstenaar is het belangrijk om te kijken hoe de markt zich beweegt. Ik kijk naar het werk van anderen en heb contact met andere kunstenaars. Dat brengt me op ideeën. Ook krijg ik veel vragen,  omdat ik met digitale kunst bezig ben.”

Kind dat bellenblaast
Wim heeft na het grafisch lyceum de kunstacademie grafische richting gevolgd. “Hier heb ik veel geleerd, ook van mijn medestudenten. We kregen dezelfde opdracht en iedereen benaderde dat verschillend. Ik heb leren kijken en vind veel dingen mooi. Voorwerpen, mensen, dieren en landschappen. Of bijvoorbeeld een kind dat bellenblaast, dat is mooi om een kunstwerk van te maken. Mijn werk is erg divers, ik doe veel met verschillende technieken en ben niet gebonden aan een vast thema of een speciale techniek. Ik streef ernaar om de werkelijkheid op een unieke manier weer te geven. Soms neigt het naar abstract, maar meestal zie je wat het voorstelt.”

Aan de muur hangt een kunstwerk met de Erasmusbrug met mensen. Ietwat schetsmatig en wazig, maar ook weer herkenbaar vormgegeven. Het is één van de favorieten van Wim. “Een bekende van mij heeft de marathon van Rotterdam gelopen. Hij was er trots op dat hij een goede tijd had neergezet. Dat moment wilde hij op een kunstwerk laten vastleggen. Hij stuurde een foto toe, vervolgens heb ik er met aquarel, potlood en computerbewerking een kunstwerk van gemaakt. De foto zie je er deels in terug. Vaak ga ik uit van een foto. Ik werk ook met kleurpotlood, acryl en gewassen inkt en andere technieken”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.