Pelikaan moet meerdere erkennen in een vroeg storend Heerjansdam

04 november 2013 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT / HEERJANSDAM - Een gedreven Heerjansdam maakte in de openingsfase met enkele snel uitgevoerde aanvallen hun intentie meer dan duidelijk. Reeds na 7 minuten moest Rik Pomp een schot onschadelijk maken en 1 minuut hierna werd een afstandschot door de paal gekeerd.

Daarna golfde het spel op en neer zonder dat beide keepers handelend moesten optreden. Ondertussen was het ook duidelijk geworden dat het schoeisel van enkele Pelikaan spelers geen grip had op het drassige veld, diverse glijpartijen waren het gevolg. Na ruim 20 minuten moest Thomas de Boer met kunst en vliegwerk een kopbal, uit een corner, onschadelijk maken. Heerjansdam speelde gevarieerder dan Pelikaan en wist meer druk uit te oefenen. In de 28e minuut resulteerde dit in 1-0, een afstandsschot werd door Rik Pomp verkeerd beoordeeld en de bal verdween door diens benen in het doel. Pelikaan moest heel veel aandacht besteden aan het verdedigen, waardoor de opbouw te kort schoot. Carsten van Leeuwen die tot dat moment een foutloze wedstrijd speelde, moest in een uiterste poging aan de noodrem trekken. Een doorgebroken speler werd gevloerd, weliswaar niet in scoringpositie, vandaar geel en geen rood.

In de 2e helft was Pelikaan wat zorgvuldiger in de opbouw en wist enige druk uit te oefenen. Dit resulteerde in de 1-1 door Marvin Hooplot op het randje van buitenspel. Met nog een half uur voor de boeg werd er door beide ploegen vol op de aanval gespeeld, echter het leidde niet tot doelrijpe kansen. De verdedigers waren steeds de meerdere van de aanvallers. De 2-1, na 25 minuten in de 2e helft, viel na zwak uitverdedigen van Pelikaan. Pelikaan bracht enkele verse krachten in, Heerjansdam moest even terug en dat had zomaar de gelijkmaker op kunnen leveren. Uit een cornerbal viel de bal voor de voeten van een Pelikaan aanvaller die enkele meters van het doel echter niet goed beoordeeld werd. Rik Pomp onderscheidde zich 10 minuten voor het einde door van korte afstand een ingeschoten bal tot corner te verwerken.

De speelwijze van Heerjansdam, vroeg storen, had tot gevolg dat vooral Erwin van Dis te veel vuil werk moest  opknappen, hetgeen ten koste ging van de Pelikaan opbouw. De verdedigers van Heerjansdam waren agressiever en zij waren de Pelikaan aanvallers steeds de baas, waardoor er geen rust in de Pelikaan gelederen kon optreden. De afwezigheid van Randy Kroos bleek een gemis, want er moet nu geexperimenteerd worden in aanvallend opzicht en dat is tegen een gerenommeerde club als Heerjansdam niet bevorderlijk. Pelikaan moes uiteindelijk zijn meerdere erkennen in een volwassen en in aanvallend opzicht creatief spelend Heerjansdam.