zondag 24 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Juf Sanne van 'De Brug' gaat naar Ghana

17 oktober 2013 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT / ALBLASSERDAM - Juf Sanne van der Wijk geeft les in groep 7 van basisschool De Brug en gaat in oktober als Edukans-werelddocent voor een periode van twee weken naar Ghana. Een werelddocent werkt samen met docenten in ontwikkelingslanden om het onderwijs daar iets beter te maken. In het Noorden van Ghana werken zo’n 350 leerkrachten in het basisonderwijs, waarvan er ongeveer 50% ongeschoold zijn. Aangezien zij vaak twee banen hebben om hun gezin te kunnen onderhouden, blijft er weinig tijd over voor (na)scholing. Een werelddocent kijkt mee in de klas, geeft feedback, beantwoordt samen met de docent verschillende leervragen en geeft workshops voor de docenten van de te bezoeken school. 

Sponsorgeld uit microkredieten
Om als werelddocent uitgezonden te mogen worden, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je onder andere € 1000,- aan sponsorgeld meenemen. Dat geld wordt dan besteed aan de landenprojecten.

Daarvoor heeft ze hulp gehad van de leerlingen van De Brug! De kinderen hebben allemaal een microkrediet van €1,- gekregen. Met dat geld moesten ze meer geld gaan verdienen, zoals dat in veel ontwikkelingslanden ook gebeurt. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld van het geld een spons, shampoo en een emmer kopen en dan een autowasbedrijfje beginnen.

Of een fles limonadesiroop en bekertjes en een limonadekraampje starten. Er zijn kinderen die koekjes hebben gebakken, auto’s gewassen, met de klas chocolaatjes gemaakt, tweedehandsspeelgoedmarkt georganiseerd, een nagelstudio opgezet, een boekenmarkt, plantjes verkocht enz. De totale opbrengst van alle projecten, de markt en de collecte uit de kerkdienst ‘school en kerk’ in de Develhof is € 2526,-. Een prachtig resultaat met dank aan iedereen die heeft meegewerkt.

De Brug
De Brug hoort bij Stichting PCOAZ, samen met nog elf andere basisscholen in Alblasserdam en Zwijndrecht en een school voor speciaal basisonderwijs in Ridderkerk. PCOAZ-scholen verzorgen excellent onderwijs voor kinderen op hun eigen niveau vanuit een protestants-christelijke levensbeschouwing.

De Brug staat voor kwalitatief onderwijs, met goede leerresultaten voor alle kinderen. Door middel van heldere instructie en werkvormen worden de basisvaardigheden aangeleerd. Leerlingen worden gestimuleerd actief en op hun eigen manier betrokken te zijn bij het leerproces. Bij dit proces wordt rekening gehouden met verschillen, want ieder kind heeft zijn eigen talent.

Lees meer over:

basisschool de brug werelddocent
Deel dit bericht met je vrienden!