Saturday 25 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Gekke groenten en fruit bij kinderopvang SKZ

30 september 2013 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT / PAPENDRECHT - Zwijndrecht, september 2013 - Granaatappel, Kaapse kruisbes, vijg, sterappel, limoen, drakenfruit, kumquat, gele wortel, groene bloemkool… In het kader van de gekke-groenten-en-fruitweek hebben de kinderen van de Stichting Kinderopvang Zwijndrecht (SKZ) kennisgemaakt met andere dan de gebruikelijke fruit- en groentesoorten die ze dagelijks op de opvang krijgen.

“Zien, ruiken, proeven en zo ervaren hoe lekker ook onbekende groenten en vruchten zijn. De SKZ-kinderen krijgen veel variatie en worden zich spelenderwijs bewust van alle mogelijkheden om gezond en lekker te eten. De pedagogisch medewerkers geven in spelvorm informatie over alles wat de kinderen eten: wat het is, hoe het heet, waar en hoe het groeit en hoe je het eet.

In de zomervakantie hebben de bso’s van de SKZ een bezoek gebracht aan onze appel- en perenkwekerij in Papendrecht,” aldus Job van den Broek van FlexiVers, de speciaal geselecteerde groente- en fruitleverancier die alle SKZ-locaties dagelijks van vers fruit en vaak ook groenten voorziet. Op bso ’t Hoenderhok hadden de kinderen veel plezier met al het gekke fruit. Na een uitgebreide uitleg van Job en de pedagogisch medewerkers gingen ze - gewapend met een lepel - aan de slag.

Het drakenfruit vonden ze het mooist en het lekkerst. Verder dronken ze met een rietje uit kokosnoten en kregen ze een kookboek met lekkere stamppotten die ze de komende weken op de bso met elkaar gaan bereiden. De kist met kruiden staat binnenkort op het programma om te worden ontdekt. “Ik vind de SKZ ook op voedingsgebied heel actief en betrokken,” stelt Job van den Broek. “Ze hebben contact met de afdeling diëtetiek van Aafje over wat bij de SKZ op het menu staat. Mijn ervaring is dat de pedagogisch medewerkers naast appels, peren en bananen als vanzelfsprekend bijvoorbeeld ook abrikozen, bramen en pruimen bestellen. Ik denk dat de SKZ-kinderen al meer geproefd hebben dan hun leeftijdsgenoten die niet naar de opvang gaan. Hopelijk inspireren de kinderen op hun beurt hun ouders op eetgebied.”

Partner gemeente
“Jong geleerd is oud gedaan,” aldus Monique Fluitsma, directeur-bestuurder van de SKZ. “Onder dat motto besteden we veel aandacht aan gezond bewegen en gezond eten. Dat varieert van wekelijkse extra bewegingsactiviteiten op het kinderdagverblijf voor de peuters en dagelijks minimaal een sportactiviteit op de bso tot het kweken van groenten in onze eigen moestuinen waar de kinderen naar hartenlust kunnen tuinieren. We zijn in gesprek met wethouder Slotema om partner te worden van Zwijndrecht als JOGG-gemeente. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht en is een lokale, duurzame, intersectorale aanpak die bewezen effectief is om de stijging van overgewicht bij jongeren om te zetten in een daling. Daar willen en kunnen we met onze aanpak en ervaring actief aan bijdragen.”

Op de foto’s: Kinderen van bso ’t Hoenderhok zien, ruiken, proeven en ervaren hoe lekker ook onbekende groenten en vruchten zijn (fotografie: Conny van den Hout).

Lees meer over:

skz kwekerij appels en peren
Deel dit bericht met je vrienden!