dinsdag 20 april 2021

Alles over Zwijndrecht

Christelijk Basisonderwijs Heerjansdam sluit zich aan bij PCOAZ

5 juli 2013 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT / ALBLASSERDAM - De Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs in Heerjansdam heeft in juni het historische besluit genomen om de vereniging op te heffen.

Deze zorgt al sinds 1885, 128 jaar lang, voor het dagelijks bestuur van het christelijk onderwijs in Heerjansdam. Eerder is al besloten om basisschool De Rank per 1 augustus over te dragen aan Stichting PCOAZ, een organisatie met 12 basisscholen in Alblasserdam, Ridderkerk en Zwijndrecht.

De heer Wijntje, al 60 jaar lid van de Vereniging en inmiddels erelid, vindt de overdracht een grote stap. ‘Ik vind het best moeilijk om onze school af te staan, dat heeft te maken met tradities en historie in een klein dorp. Maar ik begrijp dat het nodig is voor het behoud van de school en de kwaliteit van het onderwijs. Wij vinden het erg belangrijk dat er kwalitatief goed christelijk onderwijs in Heerjansdam beschikbaar blijft, waarbij de kinderen centraal staan. Stichting PCOAZ biedt ons daarvoor ruim voldoende perspectief, terwijl De Rank wel haar eigen gezicht kan behouden.’

Dorpsstraat
De School met den Bijbel stond nog aan de Dorpsstraat toen de heer Wijntje werd gevraagd als bestuurslid, wat hij ruim 26 jaar geweest is. Zijn vrouw heeft er les gegeven en hun kinderen zijn er later naar school gegaan. ‘In die tijd ging het allemaal heel anders. We vormden een bestuur met betrokken ouders en geïnteresseerden zoals ik, maar zonder bestuurlijke ervaring. Toch hebben we het op die manier en met weinig beschikbare middelen kunnen doen. We keken twee keer per jaar mee achterin alle klassen om te letten op de kwaliteit van het onderwijs. Dat kostte je een schaarse vakantiedag en dat deed je naast je 48-urige werkweek.’

Identiteit
In 1964 verhuisde de school naar een nieuwe locatie aan de Sportlaan. Dat werd De Rank, het gebouw dat nu gesloopt wordt. De kleuterschool, toen nog met een apart schoolhoofd, verhuisde later mee.

Volgens de heer Wijntje was er veel invloed vanuit de kerken. Het was vanzelfsprekend dat er een gelijke verdeling was van hervormden en gereformeerden in het bestuur en het personeel. Wijntje: ‘Identiteit is nu misschien voor ouders minder belangrijk voor de schoolkeuze als onderwijskwaliteit. Toch denken wij dat veel mensen het nog wel belangrijk vinden om de normen en waarden die horen bij het Christelijk geloof aan kinderen mee te geven. Doorgeven wat je thuis meegekregen hebt.’

Veranderingen
Het bestuur is altijd gevormd uit zeer betrokken, maar vrijwillige ouders. In de loop van de tijd is er echter veel veranderd aan het besturen zelf. De financiële verantwoordelijkheid is groter. Ook de regelgeving vanuit de overheid en Inspectie vraagt veel meer dan vroeger. Daarom is de Vereniging een fusie gaan onderzoeken en Stichting PCOAZ bleek daarvoor een geschikte partner.

Op 2 juli jl. heeft de staatssecretaris officieel goedkeuring verleend aan de voorgenomen fusie die dus per 1 augustus a.s. een feit zal zijn.

Naast de beslissing tot opheffing van de Vereniging spreekt het bestuur namens de Vereniging het vertrouwen uit in een goede toekomst voor De Rank met deze fusiepartner. Op een constructieve informatieavond voor ouders deze week bleek dat ook zij vertrouwen hebben in de professionele aanpak van het nieuwe bestuur.

Foto: Erelid de heer Wijntje bij het kunstwerk dat is meeverhuisd van het gebouw aan de Sportlaan. Van de School met den Bijbel zijn de schoolbel en een gevelsteen nog bewaard, die krijgen nog een mooie plek in het nieuwe pand.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!