vrijdag 28 januari 2022

Alles over Zwijndrecht

Opening nieuw recreatiegebied Hooge Nesse

12 maart 2013

ZWIJNDRECHT - Kinderen uit Zwijndrecht gaan 60 bomen planten

Tijdens de jaarlijkse Boomfeestdag op 20 maart gaan 120 kinderen van de Margrietschool en het Accoord uit Zwijndrecht 60 bomen planten in de oostzijde van de polder Hooge Nesse. Henk Mirck, wethouder Zwijndrecht en bestuurder van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde opent het recreatiegebied voor publiek met het doorslijpen van een slot. Hiermee start de aanleg van een nieuw recreatiegebied.

De hekken rond het gebied zijn meer dan vijf jaar gesloten geweest en op 20 maart 2013 wordt het heropend. Een uniek moment want op de Hooge Nesse heeft de natuur vijf jaar lang zijn gang kunnen gaan en is een groene wildernis ontstaan.

De Hooge Nesse is nog in ontwikkeling en de komende jaren zal de verdere inrichting in fases gebeuren. Gedacht wordt aan de aanleg van een kinderspeelbos, fietstrack en uitkijkpunt maar ook aan de opwekking van duurzame energie in de toekomst. Henk Mirck is de drijvende kracht achter deze duurzame ontwikkeling. Het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde onderschrijft deze visie en werkt aan de ontwikkeling.

20 maart is het dan zo ver! Op de fiets vertrekken de kinderen van school en rijden ze naar de Hooge Nesse waar ze opgewacht worden door Henk Mirck en andere genodigden. De wethouder, bestuurder van het recreatieschap zal hoogst persoonlijk met een slijptol de ketting van het hek aan de zuidzijde doorslijpen en het hek openen. De kinderen laten ballonnen op en zingen het landelijke Boomplantlied. Daarna worden de bomen geplant en kunnen de kinderen hun boom voorzien van een hanger met hun naam. Aan de ballonnen is een leuke prijsvraag verbonden.

Het gebied is een voormalig baggerspeciedepot van de gemeente Rotterdam en is vanaf 1998 gesaneerd. Het slib is afgedekt met een ‘leeflaag’ van één meter dik. Kleine niveauverschillen in de ondergrond hebben gezorgd voor de ontwikkeling van een gevarieerde plantenwereld. Ook bos begint zich te ontwikkelen en om te voorkomen dat het volledig dichtgroeit beheert Groenservice  Zuid-Holland. in opdracht van het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde het gebied.

Een van de eerste maatregelen is het maaien van graspaden, zogenaamde ‘struinpaden’, om recreanten de gelegenheid te geven het gebied te verkennen en van het uitzicht te genieten. Om ook variatie in het bos aan te brengen krijgt het  recreatieschap hierbij hulp van de kinderen uit Zwijndrecht.

In de weken voorafgaand aan deze feestdag krijgen de kinderen op school les over bomen en bos van schoolgidsen van de Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard.

Tekententoonstelling
Kinderen uit groep 7 en 8 van De Twee Wieken, De Dolfijn en De Brug hebben in samenwerking met Weizigt Natuur- & milieucentrum allerlei ideeën op papier gezet hoe zij de Hooge Nesse zouden willen inrichten. Hiervan is vanaf 20 maart een samenvatting te zien op beeldschermen in de hal van het gemeentehuis op het Raadhuisplein.

Lees meer over:

natuur recreatie boomplantdag
Deel dit bericht met je vrienden!