zondag 24 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Leren over water óp het water

30 januari 2012
DRECHTSTEDEN - In het kader van de campagne Stroom van de Provincie Zuid-Holland, zal het belevenisschip De Watervlo van Kenniscentrum Triple E, op donderdag 2 februari in de haven van Dordrecht afmeren, dit is de eerste bestemming van 4 Drechtsteden (Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht, Alblasserdam) die De Watervlo in de periode 2 februari t/m 14 februari zal bezoeken. Aan boord zullen leerlingen van het basisonderwijs uit de Drechtsteden op een spetterende maar vooral educatieve manier kennismaken met het begrip water in al haar facetten. Ook u kunt het schip bezoeken. Op woensdagmiddag 8 februari (Maasplein, Zwijndrecht) is het schip geopend voor algemeen publiek. Stroom is een samenwerkingsproject van gemeenten, waterschappen en provincie op het gebied van onderwijs rond de thema’s water en energie.
 
Vroeger vervoerde De Watervlo (1912) allerhande vracht; nu is het gehele schip omgebouwd tot drijvend watermuseum. Na het welkomswoord van koning Neptunus vervolgen de bezoekers hun weg door een interactieve waterwereld. De rivier, het riool, de kraan, waterputten in de woestijn en een heuse onderzeeër; alles wat maar met water te maken heeft, treft men op De Watervlo aan. Tijdens het lesprogramma De Waterwereld bezoeken leerlingen van groep 3 t/m 8 onder begeleiding het schip. Zij gaan op onderzoek uit; wat weten ze eigenlijk van ons water?
 
Campagne Stroom
De Watervlo reist door Zuid-Holland in het kader van de campagne Stroom (2011 – 2012). In deze campagne werken de 22 Zuid-Hollandse centra voor natuur- en milieueducatie (NME) samen aan een uniek aanbod. Zij bieden specifieke water- en energieprojecten aan, die een directe bijdrage leveren aan inzicht in het behouden van ‘droge voeten, schoon water’ (waterveiligheid en waterkwaliteit), energiebesparing en gezond binnenklimaat. De projecten zijn in eerste instantie bedoeld voor het basis- en voortgezet onderwijs. In deze projecten wordt niet alleen ingezet op bewustwording, maar vooral op duurzaam gedrag en concrete maatregelen. En daar kan een flinke winst mee behaald worden! Duurzaamheidscentrum Weizigt organiseert in afstemming met de gemeenten waar het schip aanmeert ook feestelijke openingshandelingen met betreffende wethouders.
 
De Waterwereld van de ‘Watervlo’
De leerlingen bereiden zich via de digitale leefomgeving www.watervlo.eu voor, en brengen vervolgens een bezoek aan De Watervlo. Hier komt deze voorkennis goed van pas. Elke les is op maat gemaakt en afgestemd op de bezoekende groep. Proefjes in een laboratorium, een theatrale quiz en een serieuze groepsdialoog zijn voorbeelden van wat leerlingen aan boord allemaal gaan doen. Na het programma gaan de leerlingen van boord met niet alleen een positief gevoel over water, maar ook vol inspiratie en kennis, die soms zelfs die van hun ouders overstijgt.
Deel dit bericht met je vrienden!