woensdag 8 december 2021

Alles over Zwijndrecht

Zaterdag Kunst rond Zwijndrecht terug in Zwijndrecht in het oude raadhuis

3 november 2011

ZWIJNDRECHT - Zaterdag 5 november 2011 vindt van 10.00 uur tot 16.30 uur het kunstevenement ‘Kunst rond Zwijndrecht’ plaats in het Oude Raadhuis op het Raadhuisplein in Zwijndrecht.

Een expositie met allerlei vormen van kunst en de mogelijkheid tot directe aankoop.
Wat begon als een initiatief van Piet Roozendaal, Ada Boshuizen en Cor Lieve, heeft in de voorbije vijftien jaar duizenden bezoekers getrokken.

In die tijd heeft het kunstevenement een vaste plek verworven op de culturele agenda van Zwijndrecht. Met deze editie van Kunst rond Zwijndrecht wordt tevens een begin gemaakt met het initiatiefvoorstel voor een ‘cultuurraad’ uit de gemeenteraad. Niet een raad die subsidies uitdeelt, maar één die meer actief is in het organiseren van, meedenken met en vormgeven van het cultuurbeleid.

Het is een initiatiefvoorstel van Chris Moorman raadslid van ABZ, die zelf al vijftien jaar deelneemt aan Kunst rond Zwijndrecht.
Uiteenlopende kunstvormen zijn aanwezig zoals pottenbakkerskunst, beelden in metaal olieverf en aquarel schilderijen , mineralen verwerkt op vele manieren, dichtkunst met live performance, gezellig zoals vanouds.

Werk van initiatiefnemer Piet Roozendaal is te vinden in de Zwijndrechtste collectie. Op 5 november wordt in de Trouwzaal van het Oude Raadhuis het werk van de andere initiatiefnemers, Ada Boshuizen en Cor Lieve, geëxposeerd. Dit als eerbetoon aan deze Zwijndrechtenaren op leeftijd voor hun inzet bij de organisatie van Kunst rond Zwijndrecht. Maar er valt nog veel meer moois te bewonderen.

Gratis toegang

Kunst rond Zwijndrecht.
Ook het werk van Marijke raaymakers zal op kunst rond Zwijndrecht aanwezig zijn.
Van deze kunstenares opende voormalig wethouder Peter van Steekelenburg destijds haar tentoonstelling in galerie de Lingam in Zwijndrecht. Peter was vol lof over het werk en de inzet om meer met kunst te doen in Zwijndrecht.
De lingam was destijds gevestigd aan de pruylenborg waar ook Cor Lieve zijn domicilie heeft.


Thans is de galerie recent verhuisd naar de Koninginneweg.
Het werk van Marijke Raaymakers bestaat uit diverse ontwikkelingen. Veel van het werk is gedaan met pastelkrijt.
Ook heeft zij werk gemaakt wat gekoppeld is aan gedichten. haar dichtbundels zullen ook aanwezig zijn.

Kunst rond Zwijndrecht feliciteert Miranda de Vries met de voordracht als burgemeester van Geldermalsen.
Miranda opende als wethouder van cultuur destijds Kunst rond Zwijndrecht in Ambacht.
Zij vond het leuk om de inspanningen van de organisatie te belonen door naar Ambacht te komen en de dag daar toen te openen.


Zij nam daar toen ook bij de opening de eerste dichtbundel van Chris Moorman in ontvangst.
Miranda gefeliciteerd en uiteraard hopen we je zaterdag 5 november nog even te ontmoeten.
Je moet eerst burgemeester van Zwijndrecht zijn om in de kunstgallerij van de B & W kamer komen te hangen.
Wie die schilderijen nog niet gezien heeft kan daar tijdens kunst rond Zwijndrecht mooi naar komen kijken.

De exposanten Ada Boshuizen en Cor Lieve zijn niet de jongste meer en zijn fysiek op dit moment uitgeschakeld. Dat is de wet van Murphy zullen we maar zeggen.
Van Cor Lieve wisten we dat en hij vindt het fijn dat er toch nog een expositie plaatsvind .
Ada Boshuizen stond klaar, nou ja na haar heupoperatie, te zitten om me te doen.


Maar plots ging alles mis en Ada werd opgenomen in het Albert Schweitzer vanwege allerlei complicaties die optraden.
Het zag er slecht uit. Deze week kreeg ze te horen dat alles beter gaat en dat ze naar Swinhove mag om te revalideren.
Ondanks dat is haar werk gewoon op de expositie aanwezig.
Ada heeft een enorm oeuvre aan werk staan maar voor deze expositie is gekozen voor haar olieverfwerk.
Als zij gerevalideerd is , is afgesproken nog eens een aparte expositie aan haar te wijden.


Het initiatiefvoorstel loopt en wordt door het college gewaardeerd. Antoin Scholten en Elbert Vissers zijn blij dat er weer zoveel gebeurt in vergelijking tot drie jaar geleden. Zaterdag 5 november 2011 vindt van 10.00 uur tot 16.30 uur het kunstevenement ‘Kunst rond Zwijndrecht’ plaats in het
Oude Raadhuis op het Raadhuisplein in Zwijndrecht.
Geniet van de mooie kunstcollectie en een expositie met allerlei vormen van kunst en de mogelijkheid tot directe aankoop.

Wat begon als een initiatief van Piet Roozendaal, Ada Boshuizen en Cor Lieve, heeft in de voorbije vijftien jaar duizenden bezoekers getrokken. In die tijd heeft het kunstevenement een vaste plek verworven op de culturele agenda van Zwijndrecht. Met deze editie van Kunst rond Zwijndrecht wordt tevens een begin gemaakt met het initiatiefvoorstel voor een ‘cultuurraad’ uit de gemeenteraad.

Niet een raad die subsidies uitdeelt, maar één die meer actief is in het organiseren van, meedenken met en vormgeven van het cultuurbeleid. In samenwerking met Judith Pors die voor de Zwijndrecht de cultuur vorm mag geven gaat men aan de slag.
Wie meer wil weten of mee wil doen moet beslist langs komen in het gemeentehuis aanstaande zaterdag aan het raadhuisplein in Zwijndrecht.
 

Deel dit bericht met je vrienden!