zondag 28 november 2021

Alles over Zwijndrecht

25e minikamp bij VVGZ

29 april 2011 (door Ad van Herk)

ZWIJNDRECHT - In juni van dit jaar vindt er bij de Vogels een opmerkelijke mijlpaal plaats: het Minikamp voor de jongste jeugd wordt dan voor de 25e keer georganiseerd. De kampstaf van toen sprak 25 jaar geleden tijdens de 1e editie die hoop ook uit en de succesformule met het meerdaagse kampement in het Noordpark werkt nog steeds. Het afgelopen jaar namen maar liefst 140 kinderen deel aan de jaarlijkse afsluiting van het seizoen, voor vele pupillen het hoogtepunt van het jaar. Ook komende Pinksteren zal weer een recordaantal pupillen deelnemen aan de jubileumeditie.
Een week na het 25e Minikamp wordt op vrijdag 17 juni een reunie georganiseerd, waarbij alle deelnemende leiders en medewerkers van de afgelopen 25 jaar worden uitgenodigd en we terugkijken op al die mooie edities.

Het eerste minikamp in 1987
In 1987 vond de eerste editie van het Minikamp plaats maar we moeten nog verder terug in de tijd gaan voor de oorsprong van het Minikamp. Een jaar eerder besluit de jeugd van VVGZ om sinds lange tijd weer deel te nemen aan de voetbalkampen in Zeist, georganiseerd door de KNVB. Hans Snikkers, Eldert Vroegop en Jan Boom gaan met 14 d- pupillen een week naar Zeist en de pupillen genieten met volle teugen. Besloten wordt om met VVGZ voortaan weer elk jaar deel te nemen en dat zou inderdaad ook een aantal jaren worden volgehouden, totdat de KNVB besluit de kampweken (wegens een gebrek aan vrijwilligers en omdat de fraaie, bosrijke locatie in Zeist verdwijnt) niet meer te organiseren.

Na de eerste deelname aan Zeist bedenkt de VVGZ- leiding dat als ze nu eens zelf een kamp organiseren voor de eigen jeugd, alle pupillen van VVGZ kunnen deelnemen en niet een beperkt aantal kinderen. En zo gebeurt het en na veel vergaderen en organiseren vindt op 18 en 19 juni 1987 het 1e Minikamp bij VVGZ plaats. Het dan nog tweedaagse kamp wordt gratis aangeboden aan de pupillen van VVGZ. De eerste kampleiding bestaat uit Hans Snikkers, Eldert Vroegop, Hans Schaap, Theo Kloosterman en Jan Boom en na twee uitputtende dagen kon worden geconcludeerd dat het geweldig was. Maar liefst 80 pupillen (de pupillenafdeling was toen nog wat kleiner dan nu) genoten met volle teugen en een fenomeen was geboren.

De organisatie rondom het Minikamp heeft in de jaren daarna een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Van geleende of gehuurde tenten (die in de 4e editie zo lek als een mandje bleken) werd over gegaan tot aankoop van een eigen grote circustent. Verder werd al snel besloten om het Pinksterweekend te gaan benutten voor het kamp, want 2 dagen betekende een overvol programma en in de 3 dagen tijdens de Pinksteren kon er meer rust worden ingebouwd en ook dat was een goede vooruitgang.
En werd aanvankelijk alles geschreven of uitgetypt, later volgde de automatisering waarbij de huidige kampleider Jacques van Hees de regie voerde en de draaiboeken steeds perfecter maakte. Werd er in het eerste jaar nog veelvuldig vergaderd, later werd het organiseren van het minikamp al snel routine en pakte iedereen in april zijn taak op en kwam het altijd goed want iedereen binnen de kampstaf wist wat hij of zij moest doen.

De locatie van het kampement is door de jaren ook regelmatig veranderd. In de beginjaren stonden de tenten op het veldje, waar nu de skatebaan en pupillenveld gelegen is. Het programma vond dan plaats op de benedenvelden maar ook wel eens was het bovenveld de locatie, omdat de benedenvelden gesloten waren. Later werd het B- veld gebruikt voor het plaatsen van de tenten en speelde het gehele kamp zich op de benedenvelden af.
Wat het programma betreft zijn er nog steeds veel onderdelen die ook nu nog steeds terug komen. De zeskamp, de voetbalspelletjes en natuurlijk het dierengeluidenspel zijn onlosmakelijk verbonden aan het Minikamp. 
Men heeft in de afgelopen jaren onnoemelijk veel kinderen te logeren gehad en de kracht van het kamp was dat de kinderen niet alleen met de teamgenootjes optrokken, maar met alle pupillen in contact kwamen. De gemengde teams per leeftijdsgroep en de mixgroepen bij de bosspelen waren daartoe het middel en er zijn ongetwijfeld vele vriendschappen ontstaan.

Daarnaast was het Minikamp voor veel B- en A- junioren de opstap naar het leiderschap bij de pupillenteams. Te oud geworden om deel te nemen aan het Minikamp, werden veel ex- pupillen leider tijdens het kampgebeuren en als ze geschikt waren als leider, werden deze jeugdige Vogels vaak benaderd om een pupillenteam onder de hoede te nemen. Op deze manier werd het jeugdkader regelmatig ververst en werd aan alle kanten het clubgevoel versterkt.

De organisatie hoopt dat het Minikamp voor altijd bewaard blijft bij VVGZ en de pupillen ook in de toekomst het seizoen kunnen blijven afsluiten met dit unieke evenement.

Voor de reunie op vrijdag 17 juni worden alle leiders en medewerkers opgeroepen om zich op te geven met een mail naar minikamp@vvgz.nl

Lees meer over:

voetbal vvgz minikamp
Deel dit bericht met je vrienden!