donderdag 28 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Vrienden van het beeldenpark

18 april 2010

ZWIJNDRECHT - Op donderdagavond was de zaal van de Vergulde Swaen goed gevuld. Zo een vijfentwintig bezoekers hadden gereageerd op de uitnodiging om aanwezig te zijn bij de heroprichting van de Vrienden van het beeldenpark Drechtsteden.

Het Zwijndrechtse beeldenpark is al enige tijd een Drechtsteden beeldenpark. De initiatiefnemers willen graag weer de initiatieven van destijds opnieuw oppakken. Daarom hadden zij een paar sprekers genodigd om een inleiding te houden over beeldende kunst en over het park zelf.

Maaike van de Wiel hield een gloedvol betoog over de functie van beeldende kunst die past bij de landelijke discussie over kunst. Moet deze toegankelijk open zijn of gesloten liggen in een museum. Roel Teeuwen vertelde  aanlsuitend over het beeldenpark historie en doel. Zijn kunstwerk dat er stond is tijdens de restauratie door vandalen vernield. Ondanks dit vertelde hij enthousiast over het ontstaan en de intiatieven van Lucien den Arend die thans in Finland woont.

Mw van den Hoek leidde de avond en gaf aan dat men, de initatiefnemers, wilden peilen wat de bezoekers graag aan activiteiten wilden. Zij meldde ook dat er een twintigtal mensen zich afgemeld hadden. Zij gaf ook nog het woord aan Jan van de Molen, voormalig leerkracht aan de basisschool  de Tandem. Hij heeft een oud initiatief van Marja de Jong opnieuw opgepakt namelijk een kunstroute langs alle beelden van de gemeente Zwijndrecht.

Hij gaat deze kunstroute met groep 8 van de Tandem oppakken als proef. Bij de beelden mogen de leerlingen aangeven wat zij bij bepaalde beelden herkennen.  Gedurende de avond melden zich al een aantal vrijwilligers maar ook mensen die lid willen worden van de vriendengroep.

Mooi was de aanwezigheid van de Papendrechtse delegatie van de Rietgors. De Rietgors is twintig jaar een museum geweest wat uit een legaat ontstaan is. Het was duidelijk dat kunst in de regio leeft.

Ook de aanwezige raadsleden lieten zich niet onbetuigd. Chris Moorman van ABZ gaf aan dat hij met een aantal initiatieven op het gebied van Kunst en Cultuur gaat komen. Hij gaf aan dat hij met de ambtenaar Judith Pors die ook aanwezig was daarover al vele gesprekken gevoerd had.

Uit de ideeen uit de zaal werd duidelijk dat men graag excursies en lezingen wilden maar ook graag meededen aan bezoeken aan kunstenaars in hun atelier. Roel Teeuwen stelde spontaan zijn eigen atelier open om als eerste bezocht te kunnen worden. Duidelijk werd dat de avond veel ideeen en initiatieven voortbracht.

Deel dit bericht met je vrienden!