donderdag 28 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Presentatie landgoed buitenland in Dorpsraad

18 februari 2010

ZWIJNDRECHT - Het was een mooie presentatie in het voormalige gemeentehuis van Heerjansdam gedurende de Dorpsraad waar de bezoekers tot in de hal samengepakt stonden. Een landgoed in de polder buitenland. Landgoederen zijn een nieuw verschijnsel in Nederland. Wie een landgoed wil beheren kan daarvoor bij het ministerie van LNV aankloppen. Binnen een aantal randvoorwaarden kan er dan op het landgoed een woning worden gebouwd. De voorwaarden werden dan ook in het voormalig gemeentehuis opgesomd. Duidelijk werd dat Dhr. Berg als initiatiefnemer aan deze eisen wilden en kon voldoen. Hij is als voormalig ondernemer eigenaar geworden van het stuk grond  in polder Buitenland. Naast een fiscaal voordeel is er ook nog een voordeel in het kader van successierechten maar hij dient  het stuk grond verplicht open te stellen voor publiek slechts een klein stuk grond waar bebouwing staat wordt niet opengesteld.

In de presentatie werd duidelijk dat in het ontwerp er een stuk water komt in de vorm van een de oude kreek maar dat er ook een stuk bos en een berg, een soort rivierheuvel, gepland staat. Een voorbeeld werd gegeven met de seringenberg op Eikenhorst het landgoed van Willem/Alexander. Het huisontwerp van de Belgische architect was geïnspireerd op de architect Loyd Wright.

Ondanks al deze gegevens waren de bewoners die massaal gekomen waren niet echt gecharmeerd van de ideeën. Men vond het wel mooi een weide landschap met bloemen en lanen met Wilgenbomen maar liever het open karakter behouden. Geen bos achter mijn huis riep Rene Kooy raadslid in Zwijndrecht. Er was veel scepsis, men was bang voor precendentwerking. Als dit stukje bebouwd is kan er mogelijk op de stukken ernaast ook gebouwd worden was een opmerking van Onno Dekker  die in Heerjansdam al meerdere malen ten strijde trok tegen nieuwbouwplannen. Bewoners in de directe omgeving wilden hun vrije uitzicht behouden. 

Wat Dhr. Berg heel duidelijk aangaf dat hij in Heerjansdam wil investeren door er wat moois van te maken en als blijkt dat er heel veel weerstand is zal hij zijn plannen niet doorzetten hoe jammer hij dat ook vindt. Voor hem is het een investering in Heerjansdam en voor zijn kinderen. De Dorpsraadvoorzitter  deed zijn best iedereen aan het woord te laten komen en dat lukte heel aardig. Hij concludeerde af dat er nog een tweede avond zal komen en dat er via de website van de gemeente doorgeklikt kan gaan worden naar een website waar het hele plan digitaal staat. Wethouder van Steekelenburg gaf aan dat de gemeente het plan niet op de website mag zetten omdat zij geen geestelijk eigenaar zijn en alleen maar partij zijn voor de wijziging bestemmingsplan. De bevolking van Heerjansdam is dus aan zet. De dorpsraad heeft genoeg instrumenten om de mening van de inwoners te kunnen peilen. Na dit agendapunt stroomde de zaal leeg en kon de Dorpsraad haar vergadering voortzetten.
 

Lees meer over:

dorpsraad
Deel dit bericht met je vrienden!