donderdag 2 december 2021

Alles over Zwijndrecht

Meten met twee maten

25 november 2009

ZWIJNDRECHT - De Dorpsraad stoort zich momenteel aan twee onderwerpen: het gebruik van het oude gemeentehuis en de gele verkeersmaatjes. We vragen ons af of het een kwestie van mentaliteit of rivaliteit is.

Verkeersmaatjes
De gele mannetjes, de verkeersmaatjes, heeft de Dorpsraad met behulp van bewoners geplaatst op drukke verkeerspunten in Heerjansdam. Ze zijn bedoeld om extra aandacht te vragen voor kinderen die plotseling kunnen oversteken tijdens het spelen. Of die op hun weg naar school gevaar lopen door het aansnellende verkeer. Iedereen kent de snelheidsbeperkingen maar weinigen lijken zich ernaar te gedragen. 

We storen ons vooral aan het ondoordachte vandalisme, zoals het verwijderen van de vlaggetjes, de petjes en het omkiepen van de verkeersmaatjes. Erger nog is het moedwillig omverrijden van de verkeersmaatjes. Eigenlijk een criminele daad. Wetende dat het gele maatje een kind kan zijn, zou er een forse boete tegenover moeten staan.

Verkeersmaatje ontdaan van vlaggetje

Oude gemeentehuis

Het oude gemeentehuis van Heerjansdam is bezet. De Speel-o-theek en muziekvereniging EMM huren een onderkomen, nu de Hoefslag tegen de vlakte is. Wij vragen ons af voor hoelang.

De gemeente stelt dat deze verenigingen hun intrek kunnen nemen in portacabins die van Zwijndrecht naar Heerjansdam verhuizen. We noemen dat het ‘damspeleffect’. Schuiven en nog eens schuiven tot je verliest. We denken dat verenigingen verliezen… Als het gemeentebestuur zegt dat je eruit moet, dan gebeurt dat ook. Ook als het gemeentehuis dan weer jaren ongebruikt staat te pronken aan het Waaltje. Die portacabins staan in Zwijndrecht waarschijnlijk leeg en in de weg en zijn dus onrendabel. Waar komen ze in Heerjansdam? Op een desolate plek, waar zojuist een gebouw gesloopt is?

We weten dat de Spelotheek het liefst zo lang mogelijk in het gemeentehuis wil zitten. Een leuke locatie met veel licht en speelruimte voor de kinderen, zowel binnen als buiten. Verhuizen van de ene plek naar de andere en weer terug is tijdverspilling en kapitaalvernietiging. Extra verhuiskosten, aansluiten op riool en elektra, ontevredenheid en demotivatie. Dat de brandweer het gemeentehuis onveilig vindt, leidt bij ons tot vragen. Waarom mogen de Speel-o-theek en de EMM er nu dan wel in? Waarom mag er vergaderd worden en mogen er voorlichtingsavonden worden gehouden? Waarom is ditzelfde gemeentehuis dat tientallen jaren gebruikt werd door ambtenaren, politie, brandweer(!) en burgers, nu ineens onveilig? Zijn portacabins dan wel veilig? Dat lijkt meten met twee maten!

Deel dit bericht met je vrienden!