donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Afval scheiden loont!

28 oktober 2009 (door Ad van Herk)

ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht gaat verder met de ingezette koers voor het scheiden van afval. Naast de grijze, groene en blauwe stroom start Zwijndrecht met het apart inzamelen van kunststof. Beter bekend onder de naam ‘Plastic Hero’s’ met zijn feloranje kleur. Basisscholen is gevraagd deze nieuwe ontwikkeling te steunen met leerlingen die thuis het goede voorbeeld geven voor het apart houden van kunststof. Leerlingen krijgen een euro voor een volle zak. 

Eerste ronde
In december wordt het ingezamelde kunststof voor het eerst in de wijken opgehaald. Per 1 januari zijn gemeenten verplicht deze afvalstroom gescheiden in te zamelen.

Gevulde envelop
In november ontvangen alle inwoners een gevulde envelop. Hierin zitten twaalf plastic zakken voor al het kunststof, een flyer over de Plastic Hero’s en een scheidingswijzer voor kunsstof. Bewoners kunnen in december dus hun eerste volle zaken aanbieden op de gebruikelijke aanbiedplaats in hun straat. Daarnaast worden tien oranje ‘glasbakken’ voor kunststof geplaatst op druk bezochte locaties (winkelcentra). Extra zakken zijn gratis verkrijgbaar bij een aantal supermarkten.

Actie scholen
Woensdag 28 oktober 2009 om 09.30 uur gaf Arie Dost (wethouder Kwaliteit openbare ruimte) een korte uitleg aan groep 7/8 van De Margrietschool (Hans Lipperheystraat 1). Elk kind ontvangt een educatief werkblad, een plastic zak, een sleutelhanger, een scheidingswijzer en een flyer met de bedoeling hun ouders thuis aan te zetten om kunststof te scheiden. Alle volle zakken zijn geld waard! Elke volle zak kunststof levert € 1,- op. Tot nu toe hebben vier scholen zich opgegeven. Sommige scholen sparen gezamenlijk voor een goed doel, anderen laten de kinderen een zakcentje verdienen.

Resultaat
Het resultaat van deze actie wordt woensdag 25 november 2009 bekend. Netwerk komt langs bij de deelnemende scholen om het resultaat te wegen en de kinderen uit te betalen. Dan wordt bekend welke school de meeste kilo’s heeft opgehaald en wint hiermee een presentje. Netwerk en Natuur en Milieucentrum Weizigt uit Dordrecht helpen mee met het uitvoeren van deze actie.

Deel dit bericht met je vrienden!