donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Politie waarschuwt voor fietsendiefstal door blanco sleutel

23 oktober 2009

DRECHTSTEDEN - Naar aanleiding van een stijging van het aantal fietsendiefstallen in de hele regio, waarschuwt de politie Zuid-Holland-Zuid voor de diefstal van fietsen door middel van een zogenaamde blanco sleutel. Dit is een sleutel die op meerdere fietsen past.
Deze blanco sleutel wordt voornamelijk gebruikt bij fietsen met type slot van het merk:

ABUS - type Protecta 48 KR - MBT 3037
ABUS - type Protecta 4800 KR - MBT 3037
AXA - type 583 - MBT 3027
AXA - type SL7 - MBT 3027
AXA - type SL9 - MBT 3028

Een deel van deze slottypes kan opengemaakt worden met een blanco sleutel (loper). Vermoedelijk zijn meerdere van deze sleutels in omloop. De politie waarschuwt de bezitters van genoemde sloten de fiets af te sluiten met een extra (kabel-)slot of door middel van een nieuw slot. Blanco sleutels worden door sleutelmakers gebruikt om sleutels na te maken.

Niet nieuw
Dit probleem speelt al enige tijd en onder andere de Consumentenbond, consumentenprogramma’s en diverse media besteedden aandacht aan dit onderwerp.
De laatste tijd blijkt uit een stijgend aantal gedupeerden van fietsendiefstal dat ook regio Zuid-Holland-Zuid steeds vaker wordt geconfronteerd met fietsendieven die met een blanco sleutel de fietssloten openen. De fietsen worden vooral gestolen op druk bezochte plaatsen als winkelcentra en treinstations.

Wees alert
De politie probeert uiteraard de fietsendieven te betrappen en vraagt daarbij het publiek om op te letten en de sleutelmakers om nooit onbewerkte (fiets)sleutels te verkopen.
Sloten die open zijn, maar waar geen sleutel in zit, zijn mogelijk met een blanco sleutel gekraakt en kunnen daardoor gestolen zijn.
Bij aanschaf van een tweede slot kunt u zich door de fietsspecialist laten adviseren. Hij kan u ook vertellen of het slot op uw fiets met een blanco sleutel geopend kan worden.
De politie adviseert u uw fiets altijd te beveiligen met een extra slot.

Bij voorkeur een kabel of kettingslot waarmee u uw fiets vast kunt zetten aan een vaststaand object. Voor meer informatie hierover kunt u kijken op www.stichtingart.nl en www.fietsersbond.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!