donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Julianaschool in kleur

14 oktober 2009

ZWIJNDRECHT -De julianaschool in Zwijndrecht is een mooi oud gebouw uit 1922. de discussie over de stijl Amsterdamse school of Delftse school hebben in het voordeel van de Delftse school uitgepakt.


De school wordt gerenoveerd en zal naast het nieuwe gemeentehuis zijn oude grandeur met een eigentijdse binnenkant opnieuw herpakken. Vele generaties Zwijndrechtenaren hebben deze school bezocht. In de gemeenteraad vroeg Chris Moorman of de school net als het gerestaureerde gemeentehuis in de originele buitenkleur zou worden geverfd. Hij vond dat wel passend bij dit semi-monument. De wethouder de Vries van Onderwijs antwoordde dat dit primair een zaak is van de school zelf. Burgemeester Scholten kon zich voorstellen dat de welstandscommissie er een advies over zou geven maar deze is hier niet bij betrokken aangezien er voornamelijk intern wordt verbouwd.
 
Toch kreeg de heer Moorman de toezegging van de wethouder dat zij er voor zou pleiten dit in de originele kleur terug te krijgen. Vanuit de commissie van de Julianaschool kwam het geluid terug van oud ambtenaar Jaap Boer dat men dat niet van plan was en dat de huidige kleuren gehandhaafd zouden blijven. Ook bij navraag in de eerste generatie schoolbezoekers die nog leven kon geen antwoord gevonden worden op de vraag welke kleur de school destijds had. Mogelijk kan uit oude kleurenfoto s blijken welke kleuren dat waren. Jammer is het dat een semi-monument in de harde moderne kleuren geschilderd wordt. Hoe het verder uitpakt is nu nog niet bekend en de verbouwing moet nog echt vorm krijgen dus de vragensteller zal geduld moet hebben met het uiteindelijke resultaat. Zijn er lezers die het weten laat deze dat dan aan de redactie melden
 

Lees meer over:

renovatie julianaschool
Deel dit bericht met je vrienden!