zondag 28 november 2021

Alles over Zwijndrecht

Vingerscan in gemeentehuis

24 september 2009

ZWIJNDRECHT - Vanaf 21 september 2009 staat in het gemeentehuis van Zwijndrecht een computer die vingerafdrukken scant en herkent. Iedere burger in Nederland moet een vinger laten scannen voor een nieuw paspoort of ID-kaart. En straks hebben alle kinderen hun eigen reisdocument. Met een wijziging van de Europese verordening die voorschrijft waaraan reisdocumenten moeten voldoen, worden reisdocumenten veiliger en minder gemakkelijk te misbruiken.

Opname vingerafdrukken in reisdocumenten 
 
Vanaf 21 september 2009 is het opnemen van vingerafdrukken verplicht. Vingerafdrukken worden vanaf die datum opgenomen in het reisdocument. Het voorkomt misbruik van deze belangrijke documenten. Alle reisdocumenten die voor deze datum zijn aangevraagd blijven geldig.
Er zijn enkele uitzonderingen mogelijk: 
 
- bij kinderen onder de 12 jaar 
- als het fysiek onmogelijk is om vingerafdrukken op te nemen, wordt een reisdocument voor vijf jaar
  afgegeven zonder dat daarin vingerafdrukken zijn opgenomen. 
- als het tijdelijk onmogelijk is vingerafdrukken op te nemen. Men kan dan wachten of een
   reisdocument krijgen met een geldigheidsduur van maximaal 12 maanden.
 
Kinderbijschrijvingen geldig tot 26 juni 2012 
De geldigheid van bijschrijvingen van kinderen in het paspoort vervalt op 26 juni 2012. Daarna moeten alle kinderen, ook jonger dan 14 jaar, die willen reizen een eigen reisdocument hebben. Staatssecretaris Bijleveld wil gezinnen financieel tegemoet komen in de kosten voor een eigen reisdocument. Vanaf 1 januari 2010 wordt de prijs van een Nederlandse identiteitskaart voor kinderen tot en met 13 jaar verlaagd tot een prijs die vergelijkbaar is met de huidige bijschrijving in een paspoort.
 
Gratis ID-kaart tot en met 31 december 2009 
Op dit moment krijgen kinderen van 14 jaar een gratis ID-kaart. Met ingang van 1 januari 2010 vervalt deze regeling. Kinderen van 14 jaar of kinderen die uiterlijk 25 februari 2010 14 jaar worden, kunnen nog tot en met 31 december 2009 een gratis identiteitskaart aanvragen.
 
Meer informatie 
Binnenkort ontvangen alle inwoners hierover een folder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Op de website www.paspoortinformatie.nl van het ministerie staat meer informatie. De medewerkers aan de balies in het gemeentehuis beantwoorden natuurlijk ook graag alle vragen.
Deel dit bericht met je vrienden!