zondag 28 november 2021

Alles over Zwijndrecht

Gemeentehuis Zwijndrecht open voor publiek

3 september 2009 (door Ad van Herk)

ZWIJNDRECHT - Tijden Open Monumentendag 2009 op zaterdag 12 september is iedereen welkom in het gemeentehuis van Zwijndrecht. Tussen 10.00 en 15.00 uur worden groepjes belangstellenden door raads- en collegeleden rondgeleid in het nieuwe gemeentehuis en oude, gerestaureerde raadhuis. Het raadhuis is sinds 2000 rijksmonument. Het landelijke thema van de Monumentendag is ‘op de kaart zetten’.

Groene wig
De groene wig is een plantsoen dwars door de gemeente. Op het begin ervan staat het raadhuis. Idee van de architect en stedenbouwkundige Pieter Verhagen was dat men al wandelend vanuit het hart van de stad de weilanden zou kunnen bereiken. De bewoners van het verstedelijkte gebied hielden zo contact met het weidse groen in het buitengebied. Deze groene long is zeer bijzonder omdat die nog redelijk in tact is. Zwijndrecht zet deze groene wig ‘op de kaart’ op 12 september 2009. De originele ontwerptekening is namelijk te zien in de wachtruimte in het oude raadhuis.

Kluis gaat open
Zwijndrecht zet ook de schilder Willy Sluiter ‘op de kaart’. Eenmalig worden voor deze Monumentendag tientallen zwartkrijt- en pastelkrijttekeningen van Willy Sluiter uit de kluis gehaald en tentoongesteld. Vanwege de schadelijke effecten van daglicht (UV) worden deze tekeningen altijd zorgvuldig bewaard en zelden aan het publiek getoond. Tientallen olieverfschilderijen van Sluiter hangen permanent in het gebouw en kunnen ook tijdens de rondleiding worden bewonderd.

Bijzonderheden
Het oude gemeentehuis (zie foto) is in 1933 opgeleverd en kent vele bijzonderheden. Het is de moeite waard een kijkje te nemen.

Wist u bijvoorbeeld dat…
Het pand gebouwd is als gemeentehuis, postkantoor, politiebureau en bodewoning?
De burgemeesterskamer al 76 jaar als zodanig in gebruik is?
Het de eerste kantoortuin in Nederland bevatte?
Alles hersteld is in alle oorspronkelijke kleuren en materialen?
De plekken waar in de jaren iets is aangebouwd zichtbaar zijn voor het behoud van de geschiedenis van het gebouw?
De verf laag voor laag is afgekrabd en onderzocht waardoor de originele kleuren werden opgespoord?
Er nog veel oorspronkelijke meubelen gevonden zijn en teruggezet?
Er in de kelder een gevangenis was?
Een plaquette in oude raadzaal herinnert aan joodse inwoners die daar vandaan zijn afgevoerd?
Een bodewoning met woonkamer, slaapkamers en een keuken in het gebouw was geïntegreerd?
In de huidige B&W-kamer het laadperron van het oude postkantoor met dubbele deuren nog zichtbaar is?
Er een oude originele kluis op begane grond bewaard gebleven is?

Voor de goede orde: In Zwijndrecht is alleen het nieuwe gemeentehuis en oude raadhuis geopend en alleen toegankelijk op zaterdag 12 september tussen 10.00 en 15.00 uur. Landelijk zijn sommige monumenten ook op zondag te bezichtigen.


Deel dit bericht met je vrienden!