dinsdag 20 april 2021

Alles over Zwijndrecht

Vernieling Heersjansdam

24 april 2009

ZWIJNDRECHT - HEERJANSDAM- Het recherche-onderzoek naar vernielingen, openlijk geweld en brandstichting tijdens Oud en Nieuw 2008-2009 in Heerjansdam heeft veertien verdachten opgeleverd. Twaalf van hen zijn de afgelopen weken aangehouden, één meldde zich vrijwillig en één is op het politiebureau ontboden. Alle verdachten zijn mannelijke inwoners van Heerjansdam, in leeftijd variërend van 16 tot 28 jaar.

De veertien verdachten zijn na een of meerdere verhoren in vrijheid gesteld. Acht van hen werden in verzekering gesteld. Het merendeel van hen heeft een aandeel in vernielingen, brandstichting en/of openlijk geweld bekend. De recherche zal binnenkort het dossier aan het Openbaar Ministerie overdragen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Recherche in samenwerking met het wijkteam Zwijndrechtse Waard en volgde op vernielingen, brandstichtingen en openlijk geweld die Heerjansdam op 31 december ’s avonds en ’s nachts troffen. In een paar uur tijd werden een winkelruit en diverse soorten straatmeubilair zoals prullenbakken, een glasbak, een bushokje, een elektriciteitskast en verkeersborden vernield. Gevels en kozijnen van winkels en woningen liepen schade op toen (vreugde)branden werd gesticht. Het schadebedrag werd geschat op minimaal 50.000 euro.

De onrustige oudejaarsavond en -nacht kwamen tot een dieptepunt toen rond 03.00 uur meerdere agenten moest worden ingezet toen jongeren met flessen naar hulpverleners gooiden. Na deze inzet keerde de rust snel terug. Enkele uren nadien kon in het daglicht de schade opgemaakt worden.De vernielingen, brandstichtingen en openlijk geweld leidden bij bewoners en bij de gemeente Zwijndrecht tot verontwaardiging. De politie heeft extra prioriteit gegeven aan het opsporen van de verdachten, wat heeft geresulteerd in de aanhoudingen waarvan de laatste op 23 april 2009 plaatsvond.

Het onderzoek heeft in totaal ruim drie maanden in beslag genomen, wat relatief lang is. Dit is mede te danken aan het feit dat de politie te maken had met een aantal mensen die wel het een en ander hadden gezien, maar geen getuigenverklaring wilden afleggen. Daarnaast deed niet iedere benadeelde aangifte, wat de politie ook niet hielp in het onderzoek.

De komende week zal de recherche gebruiken om het dossier af te ronden. Er is echter voor gekozen de aanhoudingen nu al te melden, om het signaal af te geven dat vernielingen, openlijk geweld en brandstichting door politie, gemeente en Openbaar Ministerie niet getolereerd worden

Deel dit bericht met je vrienden!