vrijdag 22 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Zwijndrecht gefilmd

10 april 2009

ZWIJNDRECHT - In 1933 werd er bij de opening van het gemeentehuis reeds gefilmd. De hele film beslaat slechts een paar minuten en laat statig zittende bestuurders en genodigden zien. Weinig spectaculair. Leuker zijn de filmpjes over Zwijndrecht en Dordrecht uit het filmmuseum uit 1926. Stoomboten en zeilschepen waarvan je soms denkt bij het zien is dit niet Dordt in stoom.

Zaterdag echter begint de Atos met het uitzenden van televisiebeelden over de opening van het gemeentehuis. De uitzendingen vangen aan om 12.00 uur en worden herhaald op 18.00 uur en 23.00 uur. Het programma staat gepland van zaterdag 11 tot en met zondag 19 april met de vermelde uitzendtijden.

In het programma is te zien het volledig gerestaureerde raadhuis uit 1933 met de kamers van de Burgemeester en wethouders de trouwzaal en vele andere bijzondere plekken. Tevens worst het nieuwe gemeentehuis getoond waaronder de publiekshal, raadzaal en diverse werkplekken . Daarmee kan de kijker een vergelijk maken tussen oude en nieuwe werkplekken.

Niet alleen een reportage over het gebouw maar ook de openingshandelingen en overdracht van het carillon door Dhr. Rietberg van de Fa van Leeuwen buizen . Wie het dus niet heeft meegemaakt hoe Jong Holland de muziek verzorgde of hoe de confetti kanonnen afgingen moet beslist kijken. Het carillon kan natuurlijk regelmatig te beluisteren zijn maar is ook in de reportage hoorbaar. Ronald Roel zal als vanouds het geheel begeleiden met zijn commentaar. Alleen via de kabel te zien via het kabelkanaal van ATOS televisie in Zwijndrecht en H.I.Ambacht.
 
Overigens kunt u hier kijken naar het oude Dordrecht en Zwijndrecht uit 1926, een oud fragment uit een rijksarchief.

Lees meer over:

gemeentehuis atos filmmuseum
Deel dit bericht met je vrienden!