vrijdag 22 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Opening raadhuis, politiebureau en het carillon

9 april 2009

ZWIJNDRECHT - Woensdag 8 april was het zover, het nieuwe bestuurlijke knooppunt in Zwijndrecht werd geopend. Met recht een knooppunt want niet alleen het raadhuis maar ook het nieuwe politiebureau werd officieel geopend en als klap op de vuurpijl werd ook het carillon in gebruik genomen.

Het carillon was een gift van de Fa van Leeuwen buizen destijds aan de Koningskerk toen deze in 1962 gebouwd werd. Met de sloop van de Koningskerk twee jaar geleden dreigde ook het carillon te verdwijnen maar door interventie van de politiek middels een motie kwam deze bij de gemeente terecht. Nu uitgebreid met 11 klokken werd het officieel overgedragen door de Familie Rietberg. Dhr. Rietberg memoreerde als opvolger van zijn opa blij te zijn dat in dit jaar dat van Leeuwen buizen zijn 85 jarige bestaan in de gemeente viert hij het carillon officieel mocht overdragen. Na deze overdracht begon de feitelijke receptie in het gemeentehuis.

De opening van het gemeentehuis nam een aanvang om twee uur. Alle gasten werden ontvangen door een delegatie van college van B&W en de gemeenteraad. Voor velen was daarin de verschijning van Dhr. Moorman in pak een Eye opener. Vele complimenten vielen hem ten deel maar hij vond zelf dat als deel van het comité ter opening van het gemeentehuis dat dit toch het minste was wat men van hem mocht verwachten.

Alle gasten werden verwelkomd met muziek op het raadhuisplein. Uit de partnersteden waren de burgemeesters aanwezig maar ook uit alle omliggende steden en dorpen waren deze aanwezig. Voor burgemeester Jonker was er een extra rol weggelegd bij de opening van het politiebureau.

Na aankomst van de Commissaris van de Koningin kon het officiële programma aanvangen. Wethouder van Steekelenburg opende de bijeenkomst waarna Burgemeester Antoin Scholten sprak, gevolgd door Commissaris van de Koningin Jan Fransen. Beiden haalden onderdelen aan uit de opening speech uit 1933. Namens de raad sprak de nestor van de raad Dhr. Pasveer het gezelschap toe en bood net als de aannemer een cadeau aan. Het cadeau van de raad betrof een 90 cm grote gong waarmee de aanvang van vergaderingen aangekondigd kan worden. Met een ferme slag liet Antoin Scholten de gong door de ruimte galmen.

De aannemer bood een plaquette aan die zoals hij refereerde de mensen in 2089 kan doen herinneren aan deze opening zoals wij nu terugkijken naar 1933. Ook de burgemeester van Norderstedt kreeg nog even buiten het protocol de ruimte om wat te zeggen en om een glazen herinneringsplaquette op standaard aan te bieden.

Hierna geheel op schema begon buiten opnieuw de muziek te schallen en was het tijd om naar buiten te gaan en de openingshandeling te bekijken door Commissaris van de Koningin  Jan Fransen. Door op een knop te drukken die opgesteld was op de loopbrug tussen oud- en nieuwbouw vuurde hij een soort confetti kanon af die slingers over het plein schoten.

Toen iedereen een glas drinken in zijn handen had werd er geproost op de opening. Gelukkig was het op dat moment redelijk droog in tegenstelling tot de aanvang van de feestelijkheden. Het jeugdige muziekkorps stond lang in de druilerige regen te spelen. Direct na aankomst van Burgemeester Bandell werden ze dan ook naar binnengehaald om daar verder te musiceren, bij aankomst van de Commissaris van de Koningin speelden zij binnen voor hem hun welkomstmuziek wat oorverdovend klonk maar de feestvreugde zeker verhoogde.

Na de officiële opening liep het corps gevolgd door de genodigden naar het politiebureau dat officieel geopend werd door Dhr. Jonker en Dhr. Scholten. Zij moesten een streng ballonen losknippen als opening en dit gaf wat problemen door de botte schaar  maar Dhr. Jonker goochelde als bedreven amateur goochelaar de streng los en kreeg zo de opening voor elkaar. Na het Bezichtigen van het politiebureau werd wederom het muziekkorps gevolgd naar het carillon en toen deze overgedragen was en het carillon in Holland staat een huis gespeeld had kon men zich aan de hapjes en drankjes laven in een gezellig samenzijn in het gerestaureerde raadhuis.

Lees meer over:

Raadhuis politiebureau
Deel dit bericht met je vrienden!