vrijdag 22 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Rotondes worden veilig in Zwijndrecht

2 april 2009

ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht begint met de aanpassing van de rotondes om fietsers voorrang te verlenen. Het was een fel gekoesterde wens van Groenlinks die daar al heel lang om gevraagd had. Ook alle andere partijen sloten zich daar door de jaren bij aan.

Als je uit H I Ambacht kwam en gewend was daar de fietser verplicht voorrang te geven dan mocht je in Zwijndrecht doorrijden maar reed je dan door naar Dordrecht dan moest je daar de fietser weer verplicht voorrang verlenen. Daar komt nu een einde aan. Binnen vijf jaar gaan alle rotondes op de schop ten bate van fietsvoorrang. Wethouder A. Dost deed deze toezegging vorig jaar onder druk van de gemeenteraad.

De rotonde die nu als eerste aangepast gaat worden ligt aan de Beneluxlaan, laan van Walburg, dat duurt wel een paar weken. Deze rotonde verving destijds de gelijkwaardige kruising na een dodelijk ongeluk met een scholier. Er wordt naar aanleiding van een motie van Groenlinks ook gekeken of er sponsors gevonden kunnen worden om de kosten van onderhoud te kunnen dekken.

Zwijndrecht bezit een groot aantal rotondes met een diversiteit aan fietsrijrichtingen die het er niet allemaal duidelijker op maakte. Daar gaat in de toekomst dus een einde aan komen. Het heeft veel voeten in de aarde gehad om tot deze aanpassing te komen. Een scholiere van de basisschool de Tandem, Kirsten Moorman, schreef al gauw na het gereed komen van de rotondes een brief aan de Burgemeester. Dat leverde een nietszeggend antwoord op . Zij kreeg naar aanleiding van een artikel in de Dordtenaar wel veel bijval van andere Zwijndrechtenaren die het net zo vervelend vonden als zij . Nu acht jaar later komt daar dus verandering in.

Wie dan door de Drechtsteden fietst, hoeft zich niet eerst te bedenken hoe het per plaats geregeld is maar kan veilig, als altijd oplettend, doorfietsen. Want voor alles telt dat veiligheid voortkomt door met zijn allen goed op te letten en de verkeersregels goed toe te passen. Het mag dan een troost zijn voor de fietser dat hij/zij altijd – als zwakke verkeersdeelnemer – in het gelijk gesteld wordt bij een aanrijding door snelverkeer maar daar haal je de pijn en ellende niet mee weg, zeker niet in het achterhoofd de dodelijke aanrijding die de aanleiding vormde voor de aanleg van de nu aan te pakken rotonde bij Walburg.

Lees meer over:

GroenLinks fietsveiligheid
Deel dit bericht met je vrienden!