Ondernemersverenigingen presenteren economische cijfers 2015: 'Bedrijfsleven op alle fronten positief'

05 januari 2016
Ondernemersverenigingen presenteren economische cijfers 2015: 'Bedrijfsleven op alle fronten positief'

ZWIJNDRECHT - De leden van de beide lokale ondernemersverenigingen OVZ (Zwijndrecht) en Hazewinden (Heerjansdam) kijken positief terug op 2015 en hebben positieve verwachtingen voor 2016. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek, die gepresenteerd werden tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Zwijndrecht en de beide ondernemersverenigingen op jl. 4 januari in het onlangs heropende evenementencentrum Spektakel in Zwijndrecht.

Het feit dat de Gemeente Zwijndrecht de receptie samen met de OVZ en Hazewinden in een bedrijfspand wilde organiseren geeft de positieve houding aan van het Gemeentebestuur richting bedrijfsleven. Nadat de voorzitters van de beide ondernemersverenigingen (Brigitte van Ast van Hazewinden en Gerard Vaandrager van OVZ) de resultaten bekend maakten van het onderzoek onder hun leden hield Burgemeester Dominic Schrijer een spectaculaire interactieve discussie met de vele aanwezigen, die via hun I-phone konden reageren op een aantal vragen, waarna het resultaat direct zichtbaar werd opeen scherm.

Aan de enquête onder het bedrijfsleven deden dit jaar iets minder bedrijven mee dan vorig jaar, waarbij de respons voor 44% uit de sector Dienstverlening kwam. Wat betreft de omzet bleek dat 57% van de bedrijven in 2015 een stijgende omzet geboekt hebben (vorig jaar was dat 47%) en 31% een gelijke omzet hadden. Een flink aantal bedrijven kende zelfs een omzetstijging van meer dan 10%. Deze cijfers vertaalden zich ook in de winstverwachting voor 2015, want 90% van de bedrijven verwacht in 2015 een positief eindresultaat.

Maar liefst 88% van de bedrijven verwacht dat het resultaat over 2015 op zijn minst gelijk (28%) of hoger (60%) uitkomt dan in 2014.

Ook werd gevraagd naar de verwachting voor het doen van substantiële investeringen in 2016 en het verloop van de werkgelegenheid. 32% van de bedrijven verwacht in 2016 aanzienlijk te gaan investeren. Dat beeld verschilt weinig van 2015. Wat betreft de werkgelegenheid (gemeten in volledige arbeidsplaatsen, ook wel aangeduid als FTE’s) verwacht 37% van de bedrijven dat de werkgelegenheid in hun bedrijf gaat stijgen (vorig jaar was dat nog maar 26%) en 55% verwacht geen veranderingen. Slechts 8% verwacht een daling.

Beide voorzitters concludeerden dat het bedrijfsleven op alle fronten een positieve ontwikkeling te zien geeft, hetgeen aansluit bij de landelijke tendens.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.