Aanwijzen gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden

05 april 2017 door Hennie van der Zouw
Aanwijzen gemeentelijke monumenten en beeldbepalende panden

ZWIJNDRECHT - Afgelopen week hebben eigenaren, bewoners en belanghebbenden van de gebouwen en gebieden die de gemeente wil aanwijzen als gemeentelijk monument of op termijn als beeldbepalend pand in het bestemmingsplan wil opnemen, hierover een brief ontvangen.  Voordat de gemeente de gebouwen of gebieden definitief aanwijst of opneemt in het bestemmingsplan krijgen eigenaren, bewoners en belanghebbenden de gelegenheid te reageren op het voornemen.

Het doel van het aanwijzen van gebouwen en gebieden als gemeentelijk monument en het in het bestemmingsplan opnemen van gebouwen en gebieden als beeldbepalend, is om te voorkomen dat cultuurhistorisch waardevolle gebouwen of gebieden kunnen worden gesloopt. Karakteristieke gebouwen en gebieden die medebepalend zijn voor de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Zwijndrecht blijven hierdoor behouden.

Verbouwing of verandering
Bij een verbouwing of verandering van gemeentelijke monument of beeldbepalend pand is net als bij alle andere gebouwen, een ‘bouwvergunning’ (omgevingsvergunning activiteit ‘bouwen’) nodig. Wat dit betreft verandert er niets.

In het geval van een gemeentelijk monument is er daarnaast ook een vergunning nodig voor het veranderen van het monument. In het kader van de beoordeling van de omgevingsvergunning voor de verandering van het gemeentelijk monument wordt voortaan ook de monumentencommissie om advies gevraagd.

Sloop niet langer zonder meer mogelijk
Voor zowel een gemeentelijk monument als een beeldbepalend pand geldt dat, anders dan voorheen, sloop niet langer zonder meer mogelijk is.

In beide gevallen is sloop, anders dan voorheen, vergunning plichtig. In het geval van een gemeentelijk monument betreft het een vergunning voor het veranderen van het monument, in het geval van een beeldbepalend pand betreft het een sloopverbod op basis van het bestemmingsplan.

In beide gevallen wordt in het kader van de beoordeling van de omgevingsvergunning aan de monumentencommissie om advies gevraagd.

De kosten voor het advies van de monumentencommissie, de leges voor deze activiteit van de omgevingsvergunning, zijn voor rekening van de gemeente.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.