Succesvolle starterslening tijdelijk gestopt

20 oktober 2012

ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht is tijdelijk gestopt met het verstrekken van leningen aan starters op de woningmarkt, omdat het budget bijna op is. De succesvolle regeling maakte het mogelijk veelal jonge mensen aan een eigen huis te helpen. Vanaf 2005 heeft de gemeente bijna 90 leningen verstrekt.

In de kas rest nu nog een klein bedrag van € 63.000,-, wat met twee à drie leningen vergeven is. Het budget is onvoldoende aangevuld, doordat er onvoldoende leningen worden afgelost. Wethouder Aaike Kamsteeg betreurt het dat het bedrag nu ontoereikend is voor nieuwe leningen. “De regeling is op zich een succes, er is veel gebruik van gemaakt. Met deze leningen helpt de gemeente niet alleen de starters. De regeling bevordert ook de doorstroming op de woningmarkt.”

Aanvullende lening
In 2005 begon de gemeente samen met het toenmalige ministerie van VROM met de starterslening. De gemeenteraad stelde in 2004 een budget van € 2.000.000,- beschikbaar. Dit budget werd in 2011 nog eens verhoogd naar 2.700.000,-.

De starterslening overbrugt voor een starter het verschil tussen de totale koopsom van de woning en het maximale bedrag dat de koper met zijn inkomen bij een hypotheekverstrekker kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie. Er is dus sprake van een aanvullende lening boven de normale hypotheek.

Terugbetalen
Kopers die gebruik maken van de regeling kunnen binnen drie jaar hun lening terugbetalen. Op die manier zou  er geld in kas blijven voor nieuwe startersleningen. Mensen zijn echter niet verplicht om al na drie jaar hun lening terug te betalen, bijvoorbeeld als ze geen inkomensstijging doormaken. En dat is tegenwoordig vaak het geval.

In afwachting van aflossingen waardoor het budget aangevuld wordt, kan de gemeente op dit moment geen nieuwe leningen meer verstrekken.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.