Extra geld voor onkruidbestrijding

19 april 2017 door Hennie van der Zouw
Extra geld voor onkruidbestrijding

ZWIJNDRECHT - De gemeenteraad van Zwijndrecht stelt bijna twee ton extra beschikbaar voor onkruidbestrijding. Dit besloot de raad gisterenavond.

Wethouder Groen Jacqueline van Dongen: "Er is nu extra geld beschikbaar om onkruid op verharding dit jaar beter en gifvrij te kunnen bestrijden."

Met het extra geld wordt meer personeel en een extra machine ingezet. Een structurele verhoging van het budget voor onkruidbestrijding wordt dit najaar besproken bij behandeling van het integraal beheerplan openbare ruimte (IBOR) en de Kadernota.

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn sinds 31 maart 2016 per wet verboden. Het onkruid wordt nu niet-chemisch bestreden met twee borstelmachines, twee hete-luchtbranders, een Multihoq (heet water) en handgereedschap, namelijk bosmaaiers en bladblazers. Hoewel nooit hetzelfde resultaat kan worden bereikt als voor het verbod op het gebruik van gif, streeft de gemeente naar een zo goed mogelijk beeld.

Behalve investering in verdere professionalisering biedt de gemeente ruimte voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Naast twee professionele hoveniers en twee extra eigen medewerkers kunnen nu zeven medewerkers worden ingezet van Baanbrekend en Drechtwerk Groen. Daarnaast levert een aannemer een extra borstelmachine met bemensing.

Onkruid wordt bestreden met drie ploegen: één ten oosten van het spoor, één ten westen van het spoor en één voor bijzondere locaties zoals de begraafplaatsen. Een ronde duurt zes weken, dus eens in de zes weken wordt in alle straten gewerkt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.