Zwijndrechtse kinderrechtenfilm in première bij Unicef Kinderrechten Filmfestival

05 mei 2017 door Hennie van der Zouw
Zwijndrechtse kinderrechtenfilm in première bij Unicef Kinderrechten Filmfestival

ZWIJNDRECHT - De kinderrechtenfilm "Feit, Fake of Filter" van Kindcentrum 'De Notenbalk' uit Zwijndrecht gaat aanstaande woensdagochtend 10 mei in première tijdens het Unicef Kinderrechten Filmfestival. De galapremière vindt plaats in bioscoop Pathé Buitenhof in Den Haag.

300 jonge filmsterren bij Haagse galapremière UNICEF Kinderrechten Filmfestival

Pathé Buitenhof is ook dit jaar het decor van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Kinderen uit Zuid-Hollandse bovenbouwgroepen maakten met hun klas een korte speelfilm over kinderrechten. Woensdag 10 mei gaan hun films in première in de Haagse bioscoop. Directeur Unicef Nederland Suzanne Laszlo, Klokhuis-presentator Bart Meijer en Aline Brendel (namens de Kinder- en Jongerenrechtswinkel Den Haag) kiezen uit tien inzendingen de beste kinderrechtenfilm. De winnende klas gaat door naar de landelijke finale op 23 juni in bioscoop Tuschinski.

Op woensdag 10 mei showen 335 kinderen als echte filmsterren hun gala-outfits op de blauwe loper tijdens de Haagse editie van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (KRFF). Het KRFF-project is een samenwerking tussen UNICEF Nederland en Hollywood in de Klas. In het educatieve filmproject vertalen kinderen uit groep 6, 7 en 8 hun ideeën en verhalen over kinderrechten in een korte film. Door basisschoolleerlingen filmproducties te laten maken over kinderrechten wil UNICEF Nederland kinderen bewust maken van hun eigen rechten.

Tien films
Het is al de vijfde keer dat de première van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival plaatsvindt in bioscoop Pathé Buitenhof. De tien films die in Den Haag hun première beleven, gaan over uiteenlopende thema’s. KRFF-filmcoach Eva Wijers: “Kinderen worden het meest geraakt door aangrijpende dingen of die ze herkennen uit hun eigen leven. Denk aan kinderarbeid, pesten en kindermishandeling. Ik vind het mooi als ze kinderrechten uitkiezen waarbij ze zich echt betrokken voelen. Dat kan iets zijn waarmee ze zelf te maken hebben, zoals adoptie, maar ook dingen waarover ze zich zorgen maken, zoals de vluchtelingencrisis. Door op speelse wijze bezig te zijn met serieuze onderwerpen worden deze tastbaarder voor kinderen. Ze worden zich in dit project -vaak voor het eerst- bewust van kinderrechten. Ze ervaren dat je niet machteloos hoeft toe te kijken, maar dat zelf iets aan onrecht kunnen doen!”

Filmcoach
De kinderrechtenfilms die in Pathé Buitenhof op het witte doek worden vertoond, zijn onder begeleiding van filmcoaches gemaakt. Vóór de opnamedag leren de kinderen in het Filmlab op www.krff.nl van alles over camerashots, storyboards en camera-acteren. Ook krijgen ze les over het Kinderrechten Verdrag. “Het is iedere keer leuk om te zien hoe enthousiast de klassen zich voorbereiden,” vertelt Eva Wijers. “Ik word altijd weer verrast door gekke dingen die de kinderen meenemen, hun mooie tekeningen, de rare namen die ze verzinnen en bijzondere locaties. Zo hebben we een scene in de kelder van de school gefilmd. Kinderen moesten daar zogenaamd werken en kregen alleen maar hondenvoer te eten. Het was leuk om met zaklampen in een stoffige kelder te filmen. Het eindresultaat ziet er heel spannend uit! Het KRFF-filmproject eindigt met een groots opgezette finale in bioscoop Tuschinski in Amsterdam op vrijdag 23 juni 2017.

Foto: De Haagse première van vorig schooljaar (fotocredit: Suzanne Heikoop).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.