Volgerlanden wel in gemeenteraad van Zwijndrecht besproken

03 februari 2010

ZWIJNDRECHT - De gemeenteraad van Zwijndrecht had een interessante avond. Dat was van toepassing voor iedereen die aanwezig was. Vooral het agendapunt  Volgerlanden was een hot item. De gemeenteraad van Ambacht had feitelijk de grondexploitatie op maandag moeten goedkeuren maar had deze van de agenda afgevoerd. In plaats daarvan had men de samenwerking  met Zwijndrecht naar een idee van het college op de agenda gezet. De Ambachtse raad had daar een hele avond voor nodig om over te praten om uiteindelijk het idee van het college, een gezamenlijk investeringsplan gekoppeld aan de exploitatie van de wijk de Volgerlanden, af te wijzen. Het werd een soap genoemd door aanwezigen, een flop voor het college.

De Zwijndrechtse raad had de grondexploitatie gewoon op de agenda staan en liet dit dan ook doorgaan. Door de ontstane situatie was er een soort impasse ontstaan. Over het voorstel van het college was nogal wat meningsverschil wat vooraf had geleid tot overleg en diverse amenderingen. Het CDA vond het voorstel van het college  niet helder en was daar duidelijk in. Alle partijen waren het wel eens over de meerwaarde van samenwerking binnen de Zwijndrechtse waard waar het om projecten ging. Maar wilden heel duidelijk investering vooraf kunnen bekijken voordat er zomaar ja gezegd werd voor een gezamenlijke investeringsprogram gekoppeld aan de ontwikkeling van Volgerlanden. Fred Loos van ABZ was daar duidelijk in. Volgerlanden afrekenen met de 2.5 miljoen die gereserveerd is en daarna duidelijke afspraken over investeringen. Een euro naar de buren is een euro terug naar onze projecten.

Het college was blij met de positieve opstelling van de raad en begreep dat zij niet veel meer kon doen dan het voorstel mee terug nemen om te komen tot een helderder formulering en een duidelijker onderbouwing. Op de publieke tribune was ook het college van Ambacht vertegenwoordigd in de persoon van Wethouder Doodkorte. Ook de vanuit de raad was er een kleine delegatie. Dat er samenspraak is tussen partijen is wel duidelijk. Fred Loos liet dat nog even merken door direct in overleg te gaan na de behandeling van het agendapunt met de lokale partij uit H I Ambacht. Dat blijkt nog al een struikelblok te zijn tussen de andere politieke fracties van de landelijke partijen.
Er is een flink verschil van mening in onder andere de mening van de SGP Ambacht en die in Zwijndrecht. Het is vooral die fractie die een sleutelpositie inneemt in Ambacht.

Het agendapunt Volgerlanden kon met het terugnemen door het college dan ook niet afgehandeld worden door de gemeenteraad.

De gemeenteraad nam wel de amendering over waar het natuur en milieu educatie betrof.
Het Weetpunt wordt nu naast Weizigt uit Dordrecht gezien als een belangrijke schakel in de natuur en milieueducatie en kan daarom nu ook daarvoor subsidie ontvangen. Binnen het Weetpunt werd en wordt daar al heel veel werk voor verzet en is door de gemeenteraad nu de waardering uitgesproken en de beloning neergelegd via de amendering.
In het vragenhalfuurtje was er nog aandacht voor de actie van de burgemeester en wethouder uit Dordrecht betreffende de spoorzone waarover op deze website een uitgebreid artikel staat. Ook was er aandacht voor de overlast op de Bruïnelaan  rond het nieuwe pizza afhaal adres, de wijze waarop omwonenden geïnformeerd waren rondom de nieuwbouw bij het loket. Er werd aandacht gevraagd voor het probleem van eigenaren van caravans die binnen het parkeer regulering gebied een vergunning willen hebben maar dat niet kunnen krijgen en verplicht zijn dagvergunningen aan te vragen. Het college komt daar allemaal op terug.

Ook was er nog even aandacht voor de vredespaal die uiteindelijk in de originele vorm terug komt. Wethouder van Steekelenburg deelde mee dat de opdracht aan het LOC@ verstrekt was en dat binnen korte tijd de nieuwe paal beschikbaar komt voor plaatsing. Met de aandacht van Chris Moorman voor dit object vond hij dat deze bij de plaatsing ervan een prominente rol moest krijgen en dat hij na alle perikelen er ook aan dacht er maar een in eigen tuin te plaatsen. De aanhouder wint sprak een journalist uit na de raadsvergadering omdat nu uiteindelijk de vredespaal die verdwenen was toch als symbool in ere hersteld terugkomt.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.