Raad bezoekt chemieconcern Ashland

30 mei 2017 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - De raad bezocht het chemieconcern Ashland aan het industrieterrein aan de Noordweg te Zwijndrecht. Ashland is aangewezen als een brzo bedrijf (bestrijding risico zware ongevallen). Dit betekent dat er extra toezicht en veiligheidseisen aan het bedrijf gesteld worden.

Ashland produceert twee hoofdproducten: natrosol dit wordt gebruikt in medicijnen, verven op waterbasis (goed voor het milieu!), crèmes, shampoos en crèmespoelingen. Het andere product is kymene, dit wordt gebruikt om er voor te zorgen dat papier niet oplost in bijvoorbeeld koffiefilters, theezakjes, tissues en dergelijk. Ze exporteren wereldwijd en zijn een grote speler in hun vakgebied.

Hoge eisen aan veiligheid
Om deze producten te kunnen produceren wordt er wordt EthyleenOxide per pijplijn vanuit Botlek aangevoerd. Deze stof is toxisch (giftig) en brandbaar. Daarnaast wordt er ook gewerkt met giftige stoffen, maar worden er producten gemaakt die niet giftig zijn.

Voor de opslag van de grondstoffen dient te worden voldaan aan veel veiligheidseisen. Er zijn allerlei protocollen. Zo is er 24 uur per dag bedrijfsbrandweer op het terrein aanwezig en zijn er sprinklerinstallaties. Er zijn regelmatig (onverwachte) inspecties. De omgevingsdienst en de veiligheidsregio houden toezicht hier op. De raadsleden konden nu zelf ervaren hoe met veiligheid wordt omgegaan. Voordat externen worden toegelaten tot het terrein dient er eerst een veilgheidstest te worden gemaakt. Het terrein mag alleen in een veiligheidspak worden betreden.

"Nu weten we eindelijk wat hier gebeurt en zien we ook dat er veel inzet gepleegd wordt in het waken over de veiligheid in onze gemeente, permanente aandacht is hier op zijn plaats"  was de conclusie van de raadsleden.

Bron foto: Gemeente Zwijndrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.