PvdA-lijsttrekker Bert Exoo wenst Diederik Samsom te spreken

06 februari 2014
PvdA-lijsttrekker Bert Exoo wenst Diederik Samsom te spreken

ZWIJNDRECHT / HENDRIK-IDO-AMBACHT - “Dit was mijn kans” meldt Bert Exoo, de huidige fractieleider van de PvdA en de nummer 1 van de komende PvdA-verkiezingslijst te Zwijndrecht. Diederik Samsom, leider van de PvdA in Den Haag, kwam naar de Drechtsteden en Bert had hem nog al wat te vragen. “Ik ben heel kritisch over het landelijke beleid van de PvdA. We zitten weliswaar in een coalitie met de VVD, en dat is prima omdat het land nu eenmaal geregeerd moet worden, maar ik vind wel dat veel mensen ook hier in Zwijndrecht het wel zwaar gaan krijgen. En daar heb ik voor Samsom wel een paar pittige vragen over.”

Bert heeft zich de laatste jaren erg verdiept in de WMO, AWBZ en Jeugdzorg en maakt zich grote zorgen over wat er de komende jaren op de Zwijndrechtse burgers gaat afkomen. "De hele decentralisatie is toch ook een duidelijke bezuiniging van het rijk, aldus hem, en dat wordt dan zomaar over de schutting gegooid bij de gemeente. Als we dat niet goed verwerken dan komen er ook in Zwijndrecht een flink aantal mensen behoorlijk in de knel", aldus Bert.

En Bert heeft recht van spreken, zelf heeft hij een zoon die een verstandelijk en fysieke beperking heeft, dus hij weet wat er allemaal fout kan gaan. En ook in de jaren in de gemeenteraad heeft hij steeds bewaakt dat deze kwetsbare groepen goed behandeld worden. Zijn kunde op dit terrein was aanleiding voor de lokale PvdA om hem als lijstaanvoerder te benoemen.

“Dat is niet voor niets," zegt Bert, "we hebben nu echt wat te kiezen, de gemeentetaken worden de komende jaren veel belangrijker en als we dat niet goed doen dan gaat het ook hier goed fout voor veel gezinnen. Daarom vind ik het wel belangrijk dat men op de PvdA stemt in Zwijndrecht. Wij hebben als partij goed door wat er op ons afkomt. We hebben ons uitgebreid voorbereid op de komende problemen. En wat ook belangrijk is: we zijn dichter bij de mensen gaan staan, door onze PvdA-Ideeën-fabriek. We weten wat er speelt en wat er komt en zullen daar altijd sociaal op reageren.”

Maar waarom dan dat gesprek met jullie partijleider Samsom, is daar nog wat mee te winnen, alles is toch reeds beslist? Bert schudt zijn hoofd, hij betoogt dat we juist constant in gesprek met Den Haag moeten blijven. "Laten zien dat het in de praktijk anders kan gaan lopen en dat die signalen steeds gegeven moeten worden. De PvdA fractie in de tweede kamer probeert de scherpe kantjes er af te halen, dan heb je toch invloed ten goede".

We beginnen te begrijpen waarom Bert met Samsom wenste te praten. De volgende vraag duurt wat langer voordat hij het antwoord geeft. Wees eens eerlijk is de PvdA nu echt de enige partij in Zwijndrecht die over al die zaken als decentralisatie meer weet dan die andere partijen? Tijdens een verkiezingscampagne is het vaak heel moeilijk om van een politicus een compliment te horen geven over een andere partij. “Nee echt, als we over de Zwijndrechtse lokale partijen praten dan lopen wij als PvdA wel een lichtjaar voor als het gaat om na te denken over alle sociale maatregelen die de overheid de komende jaren over ons gaat storten. Je hebt echt lokaal iets te kiezen, als dat voor ons is dan stem je op een partij die goed uitgerust is om al deze zaken aan te pakken. Regeren is vooruitzien en dat hebben we echt gedaan. Als ik een compliment moet geven aan een andere partij dan zou ik zeggen: CDA wethouder van der Vlies uit Hendrik Ido Ambacht. Die heeft samen met onze PvdA wethouder Gerard Slotema al goede beelden ontwikkeld over bijvoorbeeld meer preventiebeleid de komende jaren. Voor hem neem ik inderdaad mijn PvdA-petje af”.

Het kost Bert moeite, een echt gemeend compliment aan een CDA politicus, maar het siert hem dat hij dit wel doet. Terug naar zijn ontmoeting met zijn PvdA partijleider Samsom. Daarvan begrijpen we inmiddels, dat hij met behoorlijke felheid als lokale PvdA lijsttrekker heeft laten horen dat men zich in de Zwijndrechtse PvdA zorgen maakt over de landelijke bezuinigingsoperatie in de zorg en sociale sector.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.