Transformatie Kantorenpand FortyFive winnaar Woonkwaliteit 2017

01 september 2017 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Het bedrijf STARTS B.V. heeft vandaag de Drechtstedelijke oorkonde 'Woonkwaliteit 2017' ontvangen voor de transformatie van het Zwijndrechtse kantorenpand Vierdrecht IV naar het gebouw FortyFive met dertig woonappartementen. Namens het Drechtstedenbestuur reikte Hans Tanis, regionaal portefeuillehouder Wonen en Stedelijke Vernieuwing, de oorkonde uit aan de heren N. de Bruijn en N. Royer van STARTS. Met deze erkenning willen de Drechtsteden stimuleren dat (nieuwe) gebouwen in de regio extra kwaliteit bieden op het vlak van energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

STARTS B.V. heeft een uniek concept uitgewerkt waarin het kantoorgebouw wordt getransformeerd naar een modern en duurzaam woongebouw met in totaal dertig 3- en 4-kamerappartementen verdeeld over zes woonlagen. De energiezuinige appartementen krijgen een hoogwaardig opleveringsniveau. Bij de transformatie kan gebruik worden gemaakt van de bestaande kwaliteiten van het gebouw, waardoor de bouwkosten beperkt blijven, hetgeen voor de particulier leidt tot een gunstige koopprijs. De appartementen zijn ruimtelijk, levensloopbestendig, kwalitatief hoogstaand, comfortabel maar ook betaalbaar.

Regionaal portefeuillehouder Wonen Hans Tanis is tevreden over de resultaten: "Het is de ambitie van de Drechtsteden om mensen, bedrijven en investeringen te trekken. Essentieel daarbij is het bieden van aantrekkelijke woningen op aantrekkelijke plekken. Daaraan is met dit project nabij het station in Zwijndrecht invulling aan gegeven. Het toetsen met GPR is een concrete actie om niet alleen kwalitatief goede woningen te realiseren, maar ook te hergebruiken. Dit past uitstekend in de groeiambitie die wij in de regio hebben. Om die ambitie te realiseren zullen we creatief met de bestaande ruimte (waaronder leegstaande kantoorpanden) moeten omgaan. Dit is daarvan een prachtig voorbeeld!"

De directie van STARTS over dit project: "Ondanks de koudwatervrees om een hoogwaardige transformatie op deze plek te ontwikkelen en nu het project volledig is uitverkocht, is ondertussen wel bewezen dat er altijd behoefte is aan betaalbare ‘échte’ kwaliteit. STARTS is erg blij met deze prijs en erkenning die voor ons een enorme stimulans is om dit concept verder uit te rollen. Er is gewoon veel behoefte aan levensloop bestendige en duurzame betaalbare appartementen."

De oorkonde wordt uitgereikt voor het nieuwbouwproject met de hoogste GPR-score. GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn) is een systeem dat nieuwbouwplannen toetst op energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. In september 2011 ondertekenden gemeenten, corporaties, een groot aantal ontwikkelaars en de adviesraden het Convenant kwaliteit nieuwbouw Drechtsteden. Nieuwbouwplannen moeten een bepaalde minimale score behalen. Eerdere winnaars waren Trivire, Woonkracht10 en woningbouwvereniging Heerjansdam.

Andere kanshebbers
In de periode maart 2015 – februari 2017 zijn 22 woningtypen getoetst in de projecten: Hof & Singel en Klein Alblas (Alblasserdam), Kilwijkstraat en Huis van Wattum (particulier opdrachtgeverschap) (Dordrecht), Palissade en Warboutslaan (Hendrik-Ido-Ambacht), Alliance en Westeind 31 (Papendrecht) en Zomerdijk, Bouquet, Nicolaas Maesstraat en Koninginneweg (Zwijndrecht).

Toekomst
De komende maanden zal het werken met het zogenoemde 'GPR Gebouw systeem' en de afspraken uit het Convenant Kwaliteit Nieuwbouw Drechtsteden geëvalueerd worden. Met het oog op de ambities voor de regio en de nieuwe woonvisie en energiestrategie, zal bezien worden of, welke en hoe extra eisen gesteld worden aan nieuwbouw en transformaties.

Fotograaf: Richard van Hoek

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.