Wethouder Jolanda de Witte opent taalhuis

07 september 2017 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Maandag 4 september opende wethouder Jolanda de Witte het Taalhuis in Xiejezo. Het was tegelijkertijd het startschot voor de week van de alfabetisering. Het taalhuis is een samenwerkingsverband van de bibliotheek AanZet, Diverz, Vluchtelingenwerk en het Leger den Heils om de laaggeletterdheid aan te pakken.

Ons land kent 2,5 miljoen volwassenen die laaggeletterd zijn. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren, een bijsluiter lezen, geldzaken bijhouden, maar ook hun kind voorlezen. Het taalhuis is bedoeld om daar verandering in aan te brengen.

Laaggeletterdheid in beeld krijgen
Wethouder Jolanda de Witte over de week van de alfabetisering: “Het is belangrijk om in deze week aandacht te besteden aan alfabetisering omdat er nog te veel mensen zijn die niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven. De grote uitdaging is om die mensen te vinden en het bespreekbaar te maken.

Laaggeletterdheid is niet iets om je voor te schamen. In Zwijndrecht hebben we het over zo’n 3.700 laaggeletterden, waarvan 65% autochtoon is. Door de samenwerking in het taalhuis hopen wij de laaggeletterdheid beter te kunnen aanpakken.”

Taalhuis
In het taalhuis Zwijndrecht werken bibliotheek Aanzet, Diverz, Vluchtelingenwerk en Bij Bosshardt (Leger des Heils) samen om laaggeletterden te helpen bij het vinden van de juiste scholing.”

Het taalhuis is gevestigd in de bibliotheek AanZet, Norderstedtplein 8 in Zwijndrecht en is elke dinsdag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. Het taalhuis bestaat uit een taalpunt, taalcafé en taaloefengroepen.

Taalpunt:
Het Taalpunt is de plek waar mensen informatie kunnen verkrijgen over de diverse taallessen. Er kan  huiswerk gemaakt worden en er kunnen taaloefeningen gedaan worden.

Taalcafé:
Het Taalcafé is een plek binnen het Taalhuis waar spreekvaardigheid geoefend kan worden over onderwerpen zoals: geld, gezondheid, kunst, opvoeding, werk. Ook kunnen er taalspelletjes gespeeld worden op de computer of met elkaar of samen met de kinderen.

Taaloefengroepen:
Bij de wijkcentra van Diverz, bij vluchtelingenwerk en Bij Bosshardt zijn taaloefengroepen waar 6 tot 8 deelnemers onder leiding van getrainde vrijwilligers leren spreken, luisteren, lezen en schrijven.

Op de foto:
Wethouder Jolanda de Witte (4e van links) met vertegenwoordigers van de bibliotheek, Bij Bosshardt, Diverz, MEE Drechtsteden en Vluchtelingenwerk. (Bron foto: Gemeente Zwijndrecht)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.